Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg nytt och bygg i trä

Annons

Skogs- och träfacket redovisar rekordmånga varsel. Den delbransch som drabbats hårdast är trähusindustrin; hittills lagda varsel innebär att en tredjedel av de anställda snart kan ha förlorat sina anställningar. För länets del ser nedgången i trähusindustrin ut att skörda många offer.

Detta är ingen naturlig strukturomvandling utan en dramatisk konsekvens av tvärniten i konjunkturen. Behoven av upprustningar och nybyggande är påtagliga i hela Sverige. Faktum är att 136 av landets 290 kommuner redovisar bostadsbrist; i dag saknar nästan hälften av landets 20–27-åringar egen bostad.

Att värka ut lågkonjunkturen är inget alternativ, ty då riskerar vi dels att förlora viktig kompetens, dels att låta bostadsbristen växa till ohanterliga proportioner.

I det pliktskyldiga stimulanspaket som regeringen nyligen presenterade återinförs rotavdraget, vilket ger skattereduktion för reparationer och underhåll eller om- och tillbyggnader. Gott så.

Men för den avstannande byggsektorn gör avdragsmöjligheterna knappast någon större skillnad. Stimulansåtgärder för att dra igång nya stora byggprojekt saknas, vilket förstås också påverkar den redan hårt ansatta träbranschen.

Regeringen har överlåtit till marknadskrafterna att diktera bostadspolitikens utformning. Resultatet har hittills varit förödande, och utan aktiva åtgärder kan vi räkna med långt värre konsekvenser.

Skogsråvaran borde med sina positiva egenskaper, inte minst för miljön, ha en självklar plats i framtidens byggande.

Behoven av offensiva satsningar för ökat bostadsbyggande blir inte mindre på grund av lågkonjunkturen. Regeringen bör därför återinföra investeringsbidraget så att byggandet av hyresrätter kan återupptas och sysselsättningen i viktiga branscher upprätthållas.

Bygg bort byggkrisen – bygg nytt, bygg i trä och gör det nu!

Mer läsning

Annons