Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg inte renstängslet

Annons

Med det nya planerade renstängslet mellan Grundsjön och Storsjön begår staten, länsstyrelsen, ett nytt oerhört övergrepp på Härjedalen och härjedalingarna, då vi har renbetesdomen, som fastslår att rennäringen inte har några rättigheter här nedanför renbetesfjällen. Informationsmötena i början av mars hade inte kungjorts i pressen, ej öppna ärliga kort. Stängslet kränker de boendes integritet, näringar och äganderätt. Stängslet löser inte grundproblemen, utan skjuter bara över problemen på andra, som i en rättsstat borde ha rätt att få sina marker skyddade. Som exempel kommer ett femtiotal privata fastigheter, tjugotre tusen hektar, inom Långå, Messlingen och Särvsjön, att hamna väster och ovanför denna östliga dragning. 70 procent av markägarna är emot.

Grundproblemet för miljön i Härjedalen är att samebyarna har för mycket ren! Fjället är svart, vitmossa och lavar är rödlistade, borta. Gräs och löv räcker inte till. Då drar de ned i skogslandet efter mat, en naturlag. Ingen vill ha stängslet. Löjligt, länsstyrelsen, samebyarna, sametinget och samverkansgruppen, har hastat fram frågan utan hänsyn och insyn för de som drabbas. Men återigen vad har två Jämtländska samebyar i Härjedalen att göra? Samtidigt visar stängselförslaget redan nu, att uppgörelsen med markägarna/samebyarna saknade analys, djup och kunskap och fortsätter att drabbar oskyldiga i hela Härjedalen. Vem kan lita på de parterna?

Länsstyrelsen skjuter fram samverkansgruppen. Den har ingen legitimitet, är en papperskonstruktion. Det är bara pengar de är ute efter. Vem betalar den, jag fick inte titta på papper vid besöket på länsstyrelsen? Hur mycket kostar det att få samverkansgruppen att godkänna ett stängsel som drabbar andra härjedalingar? Lennart Olsson är ingen härjedaling, han är hälsing och illröd! Förhandlarna gick renägarnas och länsstyrelsens intressen rakt av.

Vad säger Naturvårdsverket, kommunen, Naturskyddsföreningen, andra organ och flummiga miljövänner, med miljöansvar om det nya stängslet och denna motoriserade köttdjursuppfödning i denna härjade natur? Allt är subventionerad av skattepengar. Här gäller inte rennäringslagen, avtal gäller. Även ornitologerna är anmärkningsvärt tysta, trots att det är i fjällkedjan örnhäckningarna oftast misslyckas. Jämför med åsikterna om Örndalen, där bland andra länsstyrelsen säger nej.

Bakgrund, lite historiska fakta om renen: Tamrenen infördes norrifrån och första gången en lapp skattar i Härjedalen är 1761, i sitt skatteland. Vildren fanns från historisk tid och över hela Härjedalen vid 1800-talets början. De utrotades samma århundrade. Den sista vildrenen på Sonfjället, och i Västra Härjedalen, sköts omkring 1850. De allra sista sköts 1860 på Digervålen i Lofsdalen. Det var även de sista i Sverige. Tamrenen kom till Sonfjället mycket mer än 100 år senare. 1860 fanns inga samebyar, rennäringen var fri för alla med mark. Prästen i Funäsdalen/Ljusnedal ägde 40 renar 1793. Begreppet urminnes hävd här infördes med Lapplagen 1886. Det var den första särlagstiftningen för renägare och samebyar. Tidigare gällde samma/svensk lag för alla.

Lars Hermansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel