Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg inte på Östersunds odlingsmark

Nyligen läste vi om att Östersunds kommun ritat in jordbruksmarken i Torvalla som tänkbar mark att bebygga.

För ett tag sen var det ett bygglov i Vigge som prövades. Där skulle en obebyggd stor areal jordbruksmark bebyggas.

Jordbruksmark finns redan med som byggbar mark i Bräcke kommuns planer. Den jordbruksmark vi har i Jämtland är mycket unik. Få gifter har används vid brukandet.

Det finns rent vatten och ren luft här. De produkter som våra jordbrukare erbjuder oss konsumenter har ett mycket högre värde som föda eftersom det saknas gifter och rester av antibiotika. Sverige är det land som har det sämsta skyddet för jordbruksmark i västvärden.

En amerikansk topparkitekt anlitades för att rita en golfbanan på brukad åkermark i södra Sverige. Han sa i en intervju att det var bara i Sverige som han fick möjlighet att göra golfbanor på åkermark. Kan det bero på att vi inte varit i krig. Vi minns inte hur det var att vara hungrig. Alla forskare säger att vi kommer att få mindre mark för odling i världen på grund av klimatförändringar och befolkningen växer i världen med fler munnar att mätta.

Vår åkermark behövs för nästa generation som kanske inte kommer att ha råd att importera 75 procent av vad vi behöver till mat och djurfoder. Just så mycket importerar vi i dag. Vem vill att våra barn och barnbarn ska svälta? Men det kan faktiskt bli följden om vi inte värnar den åkermark vi har. De stora orörda åkrarna ska skyddas för väg och husbyggen. Vårt framtida jordbruk ska ha en möjlighet att verka rationellt.

Att peka ut lämplig mark för bebyggelse utifrån var den bästa utsikten finns är att likna vid att låta treåringen bygga familjens hus med legobitar.

För att vi ska kunna bygga hus som är beständiga över lång tid ska vi bygga på god mark för bebyggelse. Dit hör inte jordbruksmarken. Jordbruksmark ligger oftast där grundvattenytan ligger nära markytan och jorden är tät. Den är inte lämplig för husbyggnation. Varför inte bebygga skogsmarken ovanför jordbruksmarken. Där finns det också utsikt. Är det för besvärligt för dagens markplanerare att föreställa sig hur det ska bli om man tittar in i skogsområdena? När Torvalla skulle bebyggas gjordes översiktliga karteringar av marken i skogen för att få fram den bästa bebyggelsemarken. Det borde väl kunna göras även nu. Och Torvalla är ett ypperligt exempel på ett område med mycket variation med utsikt över öppna ytor och med skogsdungar.

Var med och kämpa emot. Hjälp bönderna. Vi kommer att behöva dem. De gör en stor gärning för nästkommande generation.

Eva Jonsson Nordbruk /Via Campesina

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel