Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygden säger nej till avloppsledningen över den unika sjön

Kommunplanen: Dra en avloppsledning över Locknesjön.
Men miljörisken är för stor, anser bygden. Och bakom sig har de också ett regeringsbeslut som säger stopp.
– För mig är det här en miljöfråga av yttersta klass. Smittar vi ner Locknesjön är det kört, säger Arne Bodén från Haga.

Det kan ju tyckas vara en enkel sak att sänka ner en 2,5 kilometer lång VA-ledning från Ångstasidan av Locknesjön till reningsverket vid Lockne.

Det är i alla fall tjänstemännens förslag för att lösa vatten- och avloppsproblematiken på Ångsta skola som i snart ett år levt med otjänligt vatten och där barnen i långa perioder vägrat att duscha efter idrotten.

Än i dag levereras dricksvatten i stora mjölkkrukor till skolan och förskolan Trollmax.

Men det finns ett antal problem som talar emot en avloppsledning på botten av Locknesjön.

Det anser i alla fall arbetsgruppen Locknesjöns vänner som består av Börje Nilsson, Arne Eriksson, Bo Ahlbom, Anders Lindström, Arne Bodén från Haga, Sven-Erik Olsson från Lockne och Rolf Hansson.

– Problemet är att vi har en remiss där kommunen har tänkt att dra en avloppsledning över Locknesjön och det låter ju praktiskt ett tag tills man börjar fundera på det lite extra, säger Arne Bodén.

Faktum är att kommunen har en liknande ledning mellan Östersund och Frösön som har läckt ett antal gånger. Det senaste kända stora läckaget efter att ledningen sprungit läck var våren 2010 då 2000 kubik avloppsvatten pumpade ut i Storsjön under två veckors tid.

– Man måste fundera på vad målsättningen är för kommunen när de chansar så här. De vet ju själva att det inte är hållbart och säkert i längden att ha en avloppsledning i vatten. Man har ingen kontroll. Det kan gå månader innan man upptäcker att det läcker, säger Arne Bodén säger han och fortsätter:

– Locknesjön är en källsjö till hela Gimåsystemet så ställer du till med en miljöskada i Locknesjön har du förstört hela Gimåsystemet ända ner till Torpshammar och sedan Indalsälven ut. Sen det är gjort är det bara att sitta där och säga jaha!

Och Locknesjön som i århundraden är vida känd för sitt klara vatten, har redan fått sig en törn.

– Det så kallade reningsverket har redan förstört övre delen av sjön. Förut hade vi ett siktdjup på över tio meter, nu har du inte ens hälften, säger Anders Lindström.

Just det 50 år gamla reningsverket är ett problem i sig, anser Locknesjöns vänner.

Redan för snart fyra år sedan berättade LT om det undermåliga reningsanläggningen i Lockne och situationen är inte bättre i dag. Problemet är att de så kallade infiltrationsdammarna/fälldammarna inte räcker till.

– Om Ångsta kopplas på reningsverket i Lockne, blir det nog närmare en tredubbling av trycket jämfört med i dag på det här reningsverket, säger Sven-Erik Olsson.

Kommunen pratar om att modernisera anläggningen under våren 2017, men Locknebygden vill riva den helt och koppla ihop med avloppsledningar i Brunflo – tre kilometer bort.

– Vi vill ju ha bort verket här i Lockne. Avloppet kan kopplas från Lockne till ACB Laminat vid Brunflo, säger Arne Bodén.

Ett annat, kanske det viktigaste argumentet att tänka om i VA-frågan i Lockne enligt Locknessjöns vänner, är ett regeringsbeslut från 1978 där Locknesjön skyddas enligt miljöskyddslagen genom allt utsläpp av avloppsvatten.

Sjön bör dessutom enligt beslutet ingå i förbudsområdet.

Även kommunens egen utredning pekar på detta beslut i utredningen "Östersunds vatten 2014":

"För Locknesjön och ett stort tillrinningsområde finns ett regeringsbeslut från 1978 som förbjuder ökade utsläpp av avloppsvatten med mera inom området. Förbudet tillkom efter att framställan från Östersunds kommun och ska numera tolkas enligt miljöbalkens sjunde kapitel".

Locknesjöns vänner alternativa förslag till VA-dragning:

• Kommunen gräver ner en ledning landvägen från Lockne och kopplar på vid ACB Laminat i Brunflo.

"En närliggande möjlighet som noga bör prövas är om man kan genomföra ett grävningsarbete från Ångsta till f.d ACB Laminat vid E45 för att där ansluta såväl vattenledning till som avloppsledning från Ångsta till befintligt nät. En sådan lösning skulle innebära att båda problemen löses på ett resurseffektivt och långsiktigt hållbart sätt".

– Och vattnet kan de ta tidigare vid Edesviken där det finns en vattenledning som de kan koppla på, säger Sven-Erik Olsson.

Anders Lindström:

– Brunflo tog vatten från Locknesjön tidigare. Nu skrotade de det och tar vattnet från Östersund, men ledningarna ligger ju kvar.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner LTZ:s nya app här, till Iphone eller till Android!

Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdILänk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N