Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygdemedlen kan försvinna

Statens utredare föreslår att den ersättning för vattenregleringsskador som årligen ges till drabbade bygder, i stället ska användas till att förbättra vattenmiljön i hela landet. Strömsunds kommun avvisar detta, med skärpa.

Miljödepartementets utredning "Prissatt vatten" har sin bakgrund i att EU i allt större utsträckning förespråkar ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken, och syftar till att på ett kostnadseffektivt sätt förbättra vattenmiljön i Sverige och uppnå god vattenstatus. Utredaren har då också sneglat på bygdeavgiftsmedlen. Det vill säga de medel som utgör ersättning för uppstådda skador vid vattenreglering.

Strömsunds kommun har tre större sjösystem som genererar bygdeavgiftsmedel. Kommunen ingår inte som remissinstans för utredningen, men kommunstyrelsen har ändå känt sig föranledd att yttra sig.

Kommunstyrelsen påpekar att var och en som besöker sjöarna kan se att vattenkraftsregleringen medför tydliga, synliga och bestående skador. Bygdemedlen ska då kompensera framför allt för lokalbefolkning med bidrag till sådant som anses angeläget.

Kommunen delar inte utredarens syn att bygdeavgiftsmedlen använts till ovidkommande ändamål. Man anser att det redan nu är fullt möjligt att använda medlen till åtgärder som förbättrar vattenmiljön, men att det ska begränsas till de områden som nuvarande bygdemedel, enligt gällande vattendomar, är avsedda för.

Strömsunds kommun avvisar med skärpa eventuella avsikter att omfördela bygdeavgiftsmedlen till andra geografiska områden i landet.