Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byar får vänta på el en vecka

Ett flertal byar kommer att få vänta på el en vecka till. I några byar saknas både el och vatten. Så var läget på lördagskvällen.

Annons

Bergs kommun har drabbats hårt, bland annat genom att Klövsjö och Oviken saknar såväl el som vatten.

Det konstaterar länsstyrelsen efter en genomgång av läget under lördagen.

Då framkom att byarna Gillhov, Handsjöbyn och Sandnäset saknar el och kommer att göra det cirka en vecka till. Både den fasta och mobila telefonin krånglar på flera håll i kommunen.

Bergs Tingslags Elektriska, BTEA, hade personal ute för avhjälpning av fel som drabbat 2 000 av deras kunder under lördagen. Åsarna, Svenstavik, Vemdalen och delar av Klövsjö är några av byarna.

Bolaget har fått in extra resurser från andra bolag men enligt Tore Eriksson vid driftcentralen på BTEA är det oklart hur situationen ska lösas för byar som är utan både el och telefon: Gillhov, Handsjöbyn och Sandnäset är några exempel på det.

Eon rapporterar att 480 kunder var utan el från lördag morgon, de flesta i Strömsunds och Ragunda kommuner. På kvällen hade antalet minskat till 33 kunder.

Cirka 900 av Jämtkrafts kunder hade ingen el på lördagskvällen. De flesta är bosatta i Hallen-Oviken, samt i området Brunflo, Hackås, Revsund.

– Omkring 70 personer arbetar med att lösa de problem som stormen Ivar medfört, och så har vi skogsmaskiner och helikoptrar igång, säger Pär-Erik Petrusson på Jämtkraft Elnät i ett pressmeddelande.

Enligt honom försvårades arbetet med att återställa strömmen så fort som möjligt av en klass 1-varning för snö på lördagen.

Härjeåns nät är hårdast drabbat av kraftbolagen. Omkring 5 000 kunder har varit utan ström. Arbetena med reparationer började tidigt på lördagen och fortsätter hela helgen.

Drygt 4 600 av Telias kunder var utan fast telefoni på lördag morgon. Vid 18-tiden på kvällen hade antalet minskat till cirka 3 800 kunder.

Stora områden längs båda sidor om E45 ner mot Sveg är fortsatt drabbade, samt från Brunflo genom Bräcke kommun längs ett brett fält som sträcker sig långt bortanför Ånge.