Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byalaget slipper avgift för latrin

Sörvikens Byalag får tillstånd att själva ta hand om latrin från det torrdass de ska bygga vid badplatsen. Därmed slipper de betala avgift.

Sörvikens Byalag vill sätta upp ett torrdass vid byns badplats. Där finns också ett vindskydd och platsen är ett populärt utflyktsmål för skoteråkare vintertid och badande sommartid. För närvarande sker en omfattande nedskräpning av området vilket tvingar byalaget att städa inför varje badsäsong.

Föreningen påpekar att Sörviken är en liten by och byalagets ekonomi är begränsad. Man har därför sökt tillstånd att själva få ta hand om latrinen från torrdasset och därmed slippa betala avgift för omhändertagandet.

Strömsunds kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektör Annika Berglund ger ärendet en positiv bedömning. Hon anser att man genom att sätta upp torrtoaletten kan minska nedskräpningen och därmed öka trivseln vid badplatsen för både bybor och andra besökare. Hon säger vidare att åtgärden att anordna och sköta en torrtoalett vid en badplats måste anses vara en allmännyttig uppgift som minskar nedskräpningen i naturen.

Miljö- och byggnämnden beslutade därför enligt hennes förslag att ändra avgiften för Sörvikens Byalag till noll kronor, och tillstyrka att de själva får ta hand om latrin från dasset.