Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butikerna stänger

Längs E14 och butiksgatan i Bräcke gapar flera butikslokaler tomma. Minskad befolkning och konkurrens från Östersund är några av anledningarna.

Annons

Senast i raden av affärer som slog igen på gatan var den kombinerade kläd- och skönhetsbutiken "Style by Stassa" som låste dörren och flyttade ut innan jul. Butiken var i gång i runt ett år. Nu är kläd- och skobutiken "Stil SKO" till salu där ägaren Beth Persson efter sju år har lagt ut företaget på blocket och nu har annonser ute om utförsäljningen i lokaltidningarna.

– Jag har bestämt mig för att göra något annat. Jag är utbildad undersköterska men kanske kommer att studera företagsekonomi till hösten, vi får se. Företaget går bra och att jag har en trogen kundkrets men Bräckes befolkning minskar, säger hon.

Beth Persson ser helst att någon tar över hela konceptet med skor och kläder och säger sig vara beredd att vänta tills rätt köpare visar intresse.

Några meter bort ligger hårsalongerna på rad och de går väldigt bra. En kvinna berättar att hon arbetat i över 30 år på samma salong. Riktigt så länge har inte frisören Marlene Zetterberg på salongen "Klipp Till" arbetat. Hon har haft sin stol på salongen i tre år och berättar att det gick trögt i början men att det nu tagit sig bra.

– Ryktet har spridit sig och att det går bättre nu än vid starten, säger hon.

Nina Burns-Izatt som för dagen är kund hos Marlene är själv egenföretagare med hundpensionat i Sörbygden.

– Det är mun mot mun metoden som gäller. Man måste ge det tid, för det tar sin tid att starta upp en verksamhet.

När LT frågar runt bland nu verksamma företagare i området och bland Bräckebor varför butikerna slår igen delar flera Beth Perssons tankar om en minskad befolkning. Många ser också konkurrensen från Östersund som en anledning till butiksnedläggningarna. En del påpekar även att det som verkligen behövs på en ort, som frisörer och restauranger, därför blir kvar.

Göran Bruman som är delägare i Thongkam Thaimarket i Bräcke framhåller att många lokala företag slagit igen och att det i sin tur påverkar butikernas överlevnad i centrala Bräcke.

– Många arbetstillfällen försvinner, nu senast vid kartongfabriken Mittpack. Det innebär att många i stället måste pendla och då handlar man det man behöver där man jobbar istället, säger han.