Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butiken som undkommit butiksdöden

Föllinge såg ut att drabbas av butiksdöden – men nu har det vänt. Nya butiksägaren Elsie van Cotthem har stora förhoppningar att det ska gå bra.

– Mycket beror på oss, att vi lyssnar på kunderna, säger hon.

I september lades Ica-butiken i Föllinge ner efter elva år. LT träffade Elsie van Cotthem, då anställd i butiken, under den sista dagen som det var öppet.

– Det är tråkigt, det kändes tungt att åka hit sista dagen, sa hon då.

Nu är det andra tongångar. Sedan Elsie van Cotthem beslutade sig för att själv ta över butiken har den kunnat öppna igen. Den 19 december hade Föllingeborna återigen en livsmedelsaffär.

– Det känns roligt att vara i gång igen, det är så det ska vara. Det var lite hektiskt i början eftersom vi ville öppna innan jul. Det blev några dagar innan jul. Det gick bra och alla var nöjda och glada, säger Elsie van Cotthem.

Hon är nöjd med de första veckorna som butiksägare och betonar vikten av att en liten by i glesbygden har sin egen livsmedelsaffär.

– Jag tror inte att man kan vara utan affär på sådana här orter. Vissa grejer kan jag tänka mig blir lite dyrare här än i Krokom eller Östersund. Men om ska räkna tiden eller pengarna för att åka in till Krokom eller Östersund tror jag inte det blir så mycket dyrare. Man sparar mycket tid, och det är sådant man inte har nu.

För att inte Föllinge på nytt ska bli utan butik tror Elsie van Cotthem att det är viktigt att lyssna på kunderna.

– Jag har hört att de är väldigt glada att de har sin affär tillbaka och nu ska vi jobba ihop lite. De får gärna lämna in förslag och vi ska försöka lyssna och fixa.

Butiken har varit öppen i ungefär tre veckor sedan omstarten och i början var det inte helt lätt att anpassa sortimentet.

– Under den här tiden har jag beställt hem alldeles för mycket fläskfilé, eftersom jag tänkte att kunderna äter det till nyår, och alldeles för lite vispgrädde. Men man lär sig, efter ett tag vet man vad kunderna vill ha.

Karin Nilsson bor i Tornäs, en liten by i närheten av Föllinge, och är glad att butiken åter är öppen.

– Det är helt underbart. Jag jobbar i Östersund, så jag har handlat där, men jag vill hellre handla hemma – det är enklare. Det är ingen stress här. De har mer grejer på Maxi, men det är inte bara det som räknas – det är all gemenskap också.