Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussterror i stan

Har lyssnat på P4 Jämtlands samtal med politiker i Jämtlands läns kommuner. En fråga som kommit upp är hur de ser på kollektivtrafiken. Det verkar som om de flesta vill utöka den.

Jag har förståelse för att länsbor som har tillgång till kollektivtrafiken bara några få gånger om dagen upplever den som ett problem. Men det finns andra problem med busstrafiken också.

Jag och min man bor på Kyrkgatan i Östersund. I ett hus i korsningen Kyrkgatan - Färjemansgatan.

På Kyrkgatan passerar cirka två till fyra bussar varje minut om dagen på väg mot eller från Gustav III:s torg (busstorget). På Kyrkgatan är det ofta rött ljus för trafiken, till förmån för trafiken mot eller från Frösön, så bussarna på vår gata står här och spyr ut sina avgaser och sina oljud. Inte sällan är det två, tre bussar i rad som tvingas stå där.

Det är inte bara Länstrafiken och Stadstrafiken utan även ett antal bussar i andra företag. Jag har inte kunnat räkna det totala antalet bussar, men man upplever det som vore de hundratals varje dag.

Min man och jag bodde under trettio år i Vendelsö 17 kilometer söder om Stockholm och vi arbetade i Stockholms innerstad. Under större delen av dagen gick det buss enbart varje halvtimme. Endast i rusningstrafik, när folk skulle till eller från jobbet inne i stan, var turerna tätare.

Bussarna gick inte, med vissa undantag, in till stan utan till terminaler utanför. Där fick man byta till en innerstadsbuss eller till tunnelbana. Under rusningstrafik gick ett par linjer från vårt håll till Vattugatan nära centralstationen.

Man ville helt enkelt inte ha in bussar i Stockholms innerstad i onödan!

Jag tycker att länets politiker, åtminstone Östersunds politiker, ska sträva efter att dra ner på busstrafiken i innerstan och istället arbeta för att bygga terminaler i utkanten av stan. Helst på ställen utan alltför mycket bostadsbebyggelse. Jag önskar ingen annan människa det elände med busstrafiken som vi på Kyrkgatan har.

Koordinera Länstrafiken och Stadstrafikens bussar, så att folk från andra ställen i länet kan byta buss vid terminaler (utan att då behöva betala ny avgift förstås)

Landstinget lämnar nu över till Regionförbundet. Jag hoppas att förbundet tar med sig den här frågan!

Inga-Lill Cliffoord, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel