Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussåkande skolbarn tvingas ut i körbanan

Trottoaren vid skolans busshållplatser har försvunnit under snövallarna och hundratals skolbarn får trängas ute i körbanan i väntan på bussen.

– Tyvärr brukar det se ut så här hela vintrarna, säger Douglas Forsberg vid Norra Jämtlands Taxi.

På tredje dagen efter det stora snökaoset i Strömsund så ligger snön fortfarande djup vid skolornas busshållplatser efter Myrgatan. Där plogbilarna passerat på gatan har meterhöga vallar pressats upp på trottoaren, vilken har försvunnit. Barn och ungdomar som ska kliva av och på bussen, eller vänta på den, måste ut i körbanan.

Vem har ansvaret för att det hålls rent, är det Strömsunds kommun?

– Ja, själva gatorna och trottoarerna är under mitt ansvarsområde, säger Thord Engström på teknik- och serviceförvaltningen. Men att skotta upp själva ingångarna till busskurerna är det någon annan som sköter.

Ingångarna är framskottade, men för att ta sig dit måste man ut i körbanan, för trottoaren mellan ingångarna är full av snöhögar, till Tord Engströms förvåning:

– Säger du det? Då ska jag jaga på dem så det blir skottat.

Mycket riktigt, en stund senare är snön borta från trottoaren, men problemet är inte nytt:

– Tyvärr brukar det se ut så här hela vintrarna, säger Douglas Forsberg vid Norra Jämtlands Taxi. Trottoarerna används som snöupplag.

Han berättar att på morgnarna anländer nio bussar till hållplatserna vid Myrgatan, men de kommer i omgångar. Största problemen är på eftermiddagen då alla nio bussarna så gott som samtidigt ska hämta passagerare vid skolan, då samlas väldigt många barn och ungdomar där:

– Ett annat stort problem är att när dessa nio bussar står där på tomgång så blir det varmt under bussen, och snön smälter, vilket gör att det blir fruktansvärt halt. Denna is byggs på hela vintern och blir isvalkar, och de få gånger man hyvlar vägen, så hyvlar man inte ordentligt.

Sture Lyrén, planerare hos Länstrafiken, säger att man har tolv bussar som varje dag angör Myrgatan.

– Rent generellt har det varit dålig snöröjning överallt, men vi har tålmodiga bussförare i Strömsund.

Hundratals elever från grundskolan och gymnasieskolan använder sig av denna busshållplats varje dag. Skolchef Lars Boberg har inte själv varit inblandad i någon diskussion angående risker på grund av dålig snöröjning:

– Det betyder inte att jag kan säga att det aldrig varit problem, men i sådana fall har de hanterats av de skolenheter som berörs. Självklart ska vi ha säkra förhållanden för våra elever.

Vem som är ansvarig för att ingångarna till busskurerna skottas, och som också har skött sitt ansvar, är det ingen som vet.