Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burroughs och Kerouacs bok ges ut

Annons


I mer än 60 år har samarbetet mellan två litterära storheter förblivit opublicerat - på grund av ett uppmärksammat mord. Men nu har "And the hippos were boiled in their tanks" av William Burroughs och Jack Kerouac äntligen getts ut.

I The Independent berättas historien bakom det unika samarbetet. Den 22-årige Jack Kerouac lärde 1943 känna den 30-årige William Burroughs. I bekantskapskretsen fanns också poeten Allen Ginsberg, läraren David Kammerer och den unge Lucien Carr. I en alkoholindränkt diskussion greps Carr av ursinne och högg ihjäl Kammerer med sin kniv. Burroughs rådde Carr att vända sig till en advokat, Kerouac däremot umgicks med honom under en hel dag då de båda gick på en konstutställning, såg en film och då Carr senare gjorde sig av med mordvapnet.

Lucien Carr dömdes sedermera till tio års fängelse. 1944 började Burroughs och Kerouac i en gemensam insats bearbeta händelserna litterärt. De skrev vartannat kapitel, ändrade många av de verkliga detaljerna och försökte sedan få boken publicerad. Men knarkreferenserna och de homosexuella undertonerna var för magstarka för förläggarna.

När Lucien Carr kom ut ur fängelset skapade han sig en ny identitet och började arbeta som journalist på United Press International. Under hela sin livstid motsatte han sig en publicering av boken. 2005 avled Carr, vilket är orsaken till att boken till slut får möta offentlighetens ljus.

Mer läsning

Annons