Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burns-fynd orsakar förlägenhet

Annons


Lagom till 250-årsfirandet av Skottlands nationalpoet Robert Burns har två tidigare okända dikter skrivna av honom hittats. Men fyndet orsakar inte bara glädje bland Burns-fansen - tillsammans med dikterna finns också ett antal brev där den romantiske poeten visar en mer vulgär sida.

Enligt The Guardian hittades dikterna och breven, som är ställda till Robert Burns vän Robert Ainslie, redan för tio år sedan. Mannen som fann dem beslutade dock att vänta till 250-årsjubileet med att offentliggöra fyndet, för att kunna få ett högre pris för de drygt 25 sidorna som skrevs mellan 1787 och 1789. Burns-experter har verifierat äktheten, men anser inte att dikterna håller särskilt hög klass. Och breven, där poeten beskriver sina barn som "bastarder" och klagar över att inte kunna rida sin häst på grund av en smärtsam könssjukdom, verkar Burns fans helst vilja förtränga.

-Burns brev till Ainslie var ofta rätt oförskämda och inte ämnade för offentlighetens ljus. Det är rätt nedslående att vem det nu är som håller i det här beslutat att dra fram dem precis när vi ska fira hans 250-årsjubileum, säger Peter Westwood, från det internationella Robert Burns-sällskapet, till The Guardian.

Mer läsning

Annons