Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burning ambition med blod, svett och tårar

/
  • Anders Hagman leker gärna med elden. Förutom eldkonst innehåller Burning ambition också bland annat livemusik, dans och teater.

Var beredd att betala med blod, svett och tårar om du vill följa din passion till scenen. Om det handlar showen Burning ambition, av och med elever från Åre kulturskola och nycirkusgruppen Winterstreet.

Annons

Anders Hagman öppnar munnen och blåser. Stjärntorget förvandlas med ens till ett orange eldhav. Förbipasserande på gågatan stannar till och tittar fascinerat på det brinnande molnet.

I går besökte medlemmar från Winterstreet Östersund där de bjöd på ett smakprov ur föreställningen som de har arbetat med under hela läsåret.

– Så länge brukar vi aldrig förebreda oss. Det gör att numren blir mer genomarbetade med mer koreografi och att vi kan göra större saker, säger Alexander Eldefors.

Burning ambition är inspirerad av musikalen Fame där publiken får följa en artistskola under ett år och vara med från audition till slutföreställning.

– Vi ville välja en musikal som inte var så bunden, en föreställning som vi kunde leka med, säger dansläraren Amanda Törnkvist.

Totalt medverkar 60 elever varav den yngsta går i femte klass och de äldsta går tredje året på gymnasiet. Många har dessutom fått chansen att testa olika konstformer som de annars kanske aldrig skulle ha närmat sig. Sångarna har spelat trummor och gitarristerna har prövat på akrobatik. Peter Skones är jongleraren som har fått en inblick i dansens värld.

– Det har verkligen varit jättekul och utvecklande. Men jag tror ändå att jag kommer att hålla mig till jonglering, säger han och skrattar.

– De har verkligen fått kasta sig ut på okänd mark. Vi ville ge alla chansen att utvecklas och tillföra en ny dimension till sitt artisteri. Det blev ett kul experiment, säger Amanda Törnkvist.

Lisa Eriksson och Lovisa Owén visar ett avancerat nummer med parakrobatik där Lisa nästan jonglerar med Lovisa. Kroppstyngden verkar inte bekomma henne. Tjejerna, som utvecklat showen under två års tid, säger att det bygger mycket på samspel. Under året har de lärt två dansare just det här numret och alla fyra kommer att uppträda tillsammans på premiären.

– Det är viktigt att man känner varandra väl och att ha rätt teknik. Då blir det aldrig tungt, säger Lisa.

Burning ambition har premiär på Mix megapol arena i Åre den 18 maj.

Mer läsning

Annons