Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burman klämde ur allt i silverloppet

Jens Burman, Åsarna, tog Sveriges femte medalj i JVM efter en maxprestation i söndagens klassiska mil.

– Riktigt underbart! Men det fanns inte en gnutta mer att klämma ut, sa 19-åriga Jens som bara var dryga fem sekunder från guldet.

Men den till synes futtiga marginalen upp till ryske guldmedaljören Roman Kaygorodov var inget som Jens grämde sig över med lite distans till loppet.

– Perfekta skidor och ett helt optimalt lopp. Jag gjorde precis allt jag kunde så det går inte att gräma sig över att det inte blev guld, sa Jens när vi fick kontakt på telefon några timmar efter målgång.

Bronsmedaljören Petter Reistad, Norge, var i sin tur bara sex sekunder bakom Jens och marginalerna i sådana här sammanhang är som bekant små.

Redan tidigt i loppet fick Jens tidsangivelser som skvallrade om att han var med och krigade om medaljerna.

– Det var bara att ge allt hela tiden.

Klubbkompisen Simon Lagesson slutade femma och Marcus Ruus sexa, 13,5 respektive 16,9 sekunder bakom segraren.

För Burman innebär silvret naturligtvis en rejäl boost.

– Jag har känt mig i bra form, men att det skulle så här bra i den här hårda konkurrensen hade jag absolut inte räknat med.

– Målsättningen innan VM sträckte sig till placeringar bland de 10-15 bästa, men inte mer.

Banan var av tuffast möjliga kaliber.

– Val di Fiemme ligger i en dalgång och då blir banorna automatiskt stentuffa. Det finns knappt några banor hemma i Sverige av den här kalibern, säger Jens som tävlar i Val di Fiemme för första gången.

Till 13:e platsen i fredagens skiathlon kan han nu lägga ett härligt silver och inför måndagens avslutande stafett så spänner Jens Burman bågen ännu hårdare.

– Vi går för guld då, säger Jens som får sällskap av Simon Lageson i den blågula stafettkvartetten.