Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Burka och ansiktsduk ska vara helt och hållet förbjudet i Sverige"

I onsdags meddelade utbildningsminister Jan Björklund (Fp) att han vill att rektorer ska få förbjuda burka i skolan. Rafaela Halabi, folkpartist i Bräcke, håller inte bara med Björklund. Hon vill gå ännu längre.

Rafaela Halabi (Fp) är kandidat i kommunvalet i Bräcke och i landstingsvalet i Jämtlands län inför höstens val. Hon har länge varit för ett burkaförbud.

– Burka och ansiktsduk ska vara helt och hållet förbjudet i Sverige. Jag tycker att det borde vara här som i Frankrike – att man får böta om man har burka, säger Rafaela Halabi.

Hon välkomnar att Jan Björklund nu säger sig vara beredd att lagstifta om burkaförbud i skolan.

Enligt Skolverkets direktiv har rektorer i dag möjlighet att förbjuda klädsel som täcker ansiktet, men Rafaela Halabi anser inte att det räcker. Hon vill ha lagstiftning, och menar dessutom att den borgerliga alliansen och Folkpartiet borde lagstifta om ett totalt burkaförbud i Sverige. Ingenstans i offentligheten ska man få täcka ansiktet.

• Vad är syftet med ett sådant här förbud?

– Många svenskar tror att de som bär burka är terrorister. Vi behöver inte burka i Sverige. Ett syfte är också att öka kommunikationen mellan svenskar och dem som bär sådant som täcker ansiktet, säger Rafaela Halabi.

• Anser du att staten ska bestämma vad folk får ha på sig?

– Nej, absolut inte så, men det finns gränser. Man får ha vanlig slöja och vanliga kläder, men inte burka, säger hon.

Enligt Folkpartiet själva finns det i Sverige 100 kvinnor som bär burka eller niqab. Skolinspektionen har fått in ett ärende om som gällde bärande av burka eller niqab i skolan på ett och ett halvt år.

• Varför är det här en så stor fråga för Folkpartiet?

– Det är inte ett måste att bära burka för muslimer. Varför ska kvinnor i burka sitta hemma och mannen jobbar? Ingen kommer att anställa en kvinna med ansiktsduk, säger Rafaela Halabi.

Hon är själv muslim men känner ingen som bär burka. Enligt henne är det dock ett problem att kvinnor bär burka i Sverige och hennes uppfattning är att allt fler täcker ansiktet.