Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burdust och burleskt från Finlands landsbygd

Annons

Hennes berättelser liknar ingenting annat jag läst. Hennes stil är så särpräglad, hennes historier så drastiska och hennes romanpersoner lika udda som de miljöer de utspelar sig i.

Den finländska författarpseudonymen Rosa Liksom - tillika konstnär och filmare - har med en rad originella böcker som "Station Gagarin", "Paradise ultra light" och "Kupé nr 6" banat sig väg ut på den internationella parnassen.

Nu återkommer hon med ett 60-tal korta berättelser – de flesta inte längre än en och en halv boksida – samlade under den gemensamma boktiteln "Sånt är livet".

De flesta historier utspelar sig i genuint lantliga finska miljöer, bland människor som på något vis blev kvar sedan rationaliseringens och modernitetens vindar dragit fram. I den mån de snappat något av den nya tiden så blev det ändå så fel – men brutalt tokroligt.

Det är historier om arbetslöshet, alkoholism och utanförskap, om dysfunktionella men passionerade människor. Det är svårmodigt finskt och mollstämt, det är burdust, barockt och burleskt.

Det är gravallvarligt och galghumoristiskt i en sällsam litterär tappning.