Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bullet Size på grönbete

Tunga, distade gitarriff från Östersund. I dag startar metallbandet Bullet Size sin Europaturné. Som ett svar på tal till en bransch i kris, men också som en slags protest mot ålderskrisen.

Medlemmarna i Bullet Size ser skeptiska ut. LT:s fotograf Ulrika Andersson har just förklarat sin bildidé där hon vill sätta dem i gröngräset bland smörblommorna och då har man möjligen rätt att se skeptisk ut om man är ett metallband med uppgift att vara mörk och farlig. Christofer Swahn är den som först ger med sig, och till slut sitter de alla där – i gräset. Kjell Berg kostar till och med på sig ett leende. Kanske blir det en symbolisk bild för att de nu ska ut på grönbete i Europa. Tio dagar med spelningar i Holland, Tyskland, Finland, Sverige, Danmark och Norge.

– Det är skitkul att få åka ut, säger Kjell, när han en stund senare kommer ut från köket fullastad med kaffekoppar.

– Nu när man kommit upp i åldern är man glad och tacksam bara för att man får vara med fortfarande. Ingen av oss hoppas numera på ett fläskigt genombrott, säger Andreas.

Vi är på Bageriet på Frösön, i ett av rummen spelar för tillfället veteranerna Equinox. I samma hus har också Bullet Size sin replokal. Bandet grundades för sex år sedan av Niklas Gidlund och Andreas Persson, som då valde att gå vidare från sina gamla band Hellavator och Avdelning 5. Duon ville göra mer teknisk metal och sökte nya utmaningar. I dag har även Cristofer Swahn och Kjell Berg anslutit och Bullet Size har blivit en god blandning av trash- och dödsmetall. De har spelat mycket runt om i hela Sverige, men i hemstaden Östersund är kvartetten fortfarande relativt okända. Andreas anser att musikbranschen är i kris.

– Man går inte ut på konsert på samma sätt som man gjorde förut. I dag har alla möjlighet att bli rockstjärnor, vem som helst kan spela in en skiva och lägga ut sig själv på Youtube. Men någon måste ju vara ett fan också, men vem är det? säger han.

– Ändå måste man säga att metallpubliken är trogen. De ställer också höga krav, vilket är bra för oss, det blir som en piska, inflikar Kjell och får medhåll av de andra.

– För att nå ut bland alla miljontals band måste man sticka ut, men sticker man ut så anses man konstig i den här genren, säger Christofer, som tycker att metalmusiken har blivit en dussinsörja på grund av att genren är så konservativ: Så här ska det vara och så här ska det inte vara.

Själva utmärker de sig litegrann med sina politiskt färgade låttexter. Trashmetall och hardcore har den fördelen att de faktiskt får ge uttryck för politiska åsikter till skillnad mot många andra stilar inom genren, säger Andreas. När Bullet Size kommer hem i slutet av juni ska de jobba vidare med sin kommande fullängdskiva. Alla låtarna ligger klara och väntar bara på att repas in. Men först; scenen.

– Konsertupplevelsen är så häftig. Det är en rush i kroppen med adrenalin. Jag är alltid lite smånervös precis när jag går på, säger Kjell.

Så känner han säkert också i kväll när han och de andra går på i Amsterdam.