Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budskap om kamp och solidaritet

/
  • En gång klistrade han affischer till Gärdesfesten  och spelade  i Solen skiner.  I dag är Håkan Agnsäter läkare.På Nordiska museet ställer han ut sina progg-affischer.Foto: SCANPIX

I drygt 30 år hade Håkan Agnsäter de flesta av sina progg-affischer i kartonger i källaren. Nu visas 170 av dem i en utställning på Nordiska museet.

Annons

Färgglada, formstarka och och uppkäftiga förmedlade de budskap om kamp och solidaritet. Den gemensamma estetiken för proggens affischer blir tydlig på Nordiska museets utställning som visas 29 april till 4 oktober.

Budskapen om medmänsklighet och antiimperialism spreds genom musiken och här var just affischerna viktiga. Flera gjordes för kvinnorörelsen och politiska demonstrationer men många handlar om musik och musikfester. Håkan Agnsäter samlade dem i original.

Några är gjorda av konstnärer, däribland Kjartan Slettemarks ”Nixon med kaffekopp” från 1971 och Carl Johan de Geers ”Vägra vapen” från 1967. Förutom någon enstaka dyrgrip som suttit på väggen vilade de alla tryggt i Håkan Agnsäters källare.

– För tre år sedan skulle jag ge mina gudbarn en gammal Bergmanaffisch och då började jag titta på proggaffscherna, de var så fantastiskt fina.

Tillsammans med en god vän och fotograf lade han ut affischerna på nätet och det var också så Nordiska museet fick korn på dem.

I dag jobbar Håkan Agnsäter som psykiater. Under proggrörelsens blomstringstid i slutet av 1960-talet och några år in på 1970-talet befann han sig i rörelsens hjärta.

Till den första Gärdesfesten i Stockholm var han just affischklistrare. Dessutom spelade han i bandet Solen skiner.

– Vi var jättehårda och tuffa. Ett tag ungdomsgårdarnas favoritband.

Mer läsning

Annons