Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetförslaget som försvann i mediebruset

Annons

Det vanligtvis stora medietrycket i samband regeringens budgetpresentation på Harpsund uteblev i år.

Varför? Flera politiska kommentatorer och nyhetsredaktioner hade samtidigt en annan stor politisk bevakning.

Inför öppen ridå var Moderaternas partiledare, tillika oppositionsledaren, på väg att avsättas. En så offentlig politisk häxjakt på den egna partiledaren har inte skådats tidigare. Det närmaste är att jämföra med S-ledaren Håkan Juholt 2011, men där ska vi komma ihåg att det var ett stort mediedrev som i ultrarapid drev processen framåt.

I fallet med Anna Kinberg Batra satt media på åskådarplats och tittade på. Väntade. Kalkylerade och gjorde efterforskningar för att ligga steget före den stund som Moderaternas högkvarter kallade till presskonferens.

Samtidigt på Harpsund såg regeringen fram emot att presentera ett batteri av goda budgetnyheter. Urstarka finanser gör att regeringen krona för krona kan finansiera ett reformutrymme för 2018 på 40 miljarder kronor. Fem miljarder till skola, vård och omsorg. Höjt anslag till försvaret och polisen. Historiska satsningar på klimatet. Fortsatt sjunkande arbetslöshet och ökande tillväxt.

Och så på det, ett överskott på 0,8 procent av BNP i de offentliga finanserna. Det är dessutom den första budgeten som den här regeringen får igenom i riksdagen. Bara det är ovanligt i det nya politiska landskap som regeringen navigerar i.

Det är politik som aktivt försöker minska klyftorna och möta människors oro för klimatförändringar, polisbrist och otrygghet.

Men budgetnyheterna försvann i bruset av andra stora, dramatiska händelser.

Vi lever i en klicksökande, medial era. Ska man vara riktigt cynisk så är upplägget med en finansminister som pratar budget på Harpsund inget nytt. Tvärtom är det en svensk klassiker den här tiden på året. Och det förväntade överröstar sällan mediebruset.

Dramaturgin kring Anna Kinberg Batras avgång som partiledare däremot, det var något nytt. Det var en historia som hade alla ingredienser som man säljer lösnummer eller drar klick på.

Det bristande intresset för budgetförhandlingarnas resultat kan också vara en konsekvens av den senaste utvecklingen av it-skandalen på Transportstyrelsen. När Löfvens närmaste medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, fick lämna sitt jobb efter ett extra regeringssammanträde på söndagen, kom skandalen farligt nära statsministern själv.

Till och med under civilministern Ardalan Shekarabis och statsministerns presskonferens på onsdagsförmiddagen då det presenterades att sju myndigheter ska omlokaliseras ut i landet, kom journalisters frågor att handla om Lennartsson och Löfvens eventuella inblandning i it-skandalen.

När Anna Kinberg Batra meddelade sin avgång skrev hennes make, komikern David Batra, på twitter att hans föreställning "Elefanten i rummet" - som handlar om att vara gift med en partiledare - kommer att sättas upp i höst trots hans hustrus avgång. Nu fanns det bara ännu mer att prata om, menade han.

På samma vis som Anna Kinberg Batra knep det mediala utrymmet för finansministern i samband med budgetpresentationen, har it-skandalen kommit att bli elefanten i rummet för regeringen.

Och där kommer den nog att stanna ända fram till valdagen.