Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgeten - en allvarlig fråga för Strömsund

Första kvartalets bokslut diskuterades vid kommunstyrelsen. Och politikerna är inte nöjda med minussiffrorna.

Som LT tidigare berättat var det röda siffror för flera delar av kommunens verksamheter i årets första bokslut. Totalt stannade det på ett underskott på 27 609 kronor.

De verksamheter som utmärker sig mest är också de som tidigare fått mest kritik av revisorerna. Vård- och socialnämnden har ett underskott på cirka 15 miljoner och barn- och utbildningsnämnden visar ett underskott på närmare tio miljoner kronor.

Budgetuppföljningen var därför ett ämne som diskuterades noggrant vid kommunstyrelsens sammanträde tidigare i veckan. Och nu kommer delar av socialnämnden och BKU-nämnden att kallas till nästa kommunstyrelsesammanträde.

– Presidiet i de båda nämnderna är kallade, säger kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Andersson (M).

– Vi i kommunstyrelsen kan säga åt dem vad de ska göra men vi kan fråga vad de gör och har gjort, säger han.

När det gäller socialnämndens budgetöverskridning beror det till stor del på att kostnaderna för socialbidrag ökat drastiskt. Men även kostnaderna från Östersunds sjukhus har ökat. Detta på grund av att kommunen inte kunnat ta hem färdigvårdade patienter i tillräckligt stor utsträckning.

– Vi måste utreda vad detta beror på, säger Jan-Olof Andersson.

När det gäller socialbidragen har kommunen vidtagit åtgärder bland annat i form av Samverkanshuset.

– Men vi ser inga effekter än, säger Jan-Olof Andersson bekymrat.

Även BKU-nämndens ekonomi bekymrar honom. Och där är det är den segdragna frågan om skolnedläggningarna som skjutit tänkta åtgärder som ska förbättra ekonomin framåt.

– Att hela tiden skjuta beslutet framåt och beställa nya utredningar som kostar, där behöver sätta ned foten och ta beslut, säger han.