Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buddhorna på plats på meditationscentret i Bispfors

Nu är de på plats, klara att tillbedjas, de två stora Buddhastatyer som sedan något år tillbaka aviserats till Kung Chulalongkorns Meditationscenter i Östra Bispgården/Bispfors.

Omsorgsfullt emballerade och efter varlig transport från Bangkok lossades de och fördes nyligen in i centrets huvudbyggnad respektive en verkstads- och förrådsbyggnad ute på gården.

Den mindre figuren har placerats inne i centrets andaktsrum där det redan byggts upp dekorationer av olika slag och installerats en liten skara av små, uppvaktande buddhor.

Den stora Buddhan, som mäter runt 190 centimeter inklusive fundament, har fått en provisorisk plats inne i gårdens verkstadsbyggnad varifrån den så småningom skall flyttas ut till sin permanenta plats i anslutning till den äng som fungerat som anläggningens parkeringsplats.

De två Buddhafigurerna är gjutna i brons i en specialverkstad i Thailand och överdragna med riktigt guld.

Huruvida de skall stå utomhus året om har LT inte lyckats få någon klarhet i.

Dock är det bara att konstatera att en del putsjobb kommer att krävas för att hålla den maffiga figuren i anständigt skick.

Samt att eventuella sabotörer orkar hålla fingrarna i styr.

De båda figurerna är till största delen finansierade av generalen, tidigare försvarsministern och överbefälhavaren Cheetha, som bland annat även suttit i det thailändska parlamentet.

Cheetha är vid sidan av Thailändska Coca-Cola även en av de tunga finansiärerna bakom Chulalongkorns paviljong i Utanede, en dryg halvmil söder om Bispfors.

Cheetha kommer till meditationscentret den 18 juli när de båda figurerna under en sannolikt omfattande ceremoni skall invigas och upphöjas i sin helighet. Det är för övrigt och för närvarande munktomt i meditationscentret.

Enligt planerna skall det stora renoverade huset vara permanent bebott av munkar, något som inte varit fallet på sistone, enligt vadd LT inhämtat beroende på spörsmål kring uppehållstillstånd för de heliga männen. Dock finns det inga skäl att tro annat än att centret, som för övrigt lär vara att klassa som ett av landets fem etablerade buddhistiska tempel, kommer att vara bemunkat inom kort, i god tid före invigningshögtidligheterna.