Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brytbröd av knutar

Visst ser det festligt ut med ett stort bröd där bullarna jäst samman och man dekorerar med olika fröer.

Annons

Cirka 25 bullar

Det här behöver du:

1 dl fibrex

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl special (cirka)

2 tsk salt

2 msk honung

1 dl solroskärnor (eller andra fröer)

50 g jäst, färsk

6 dl fingervarmt vatten 37 grader

ett uppvispat ägg till pensling

olika fröer

Så här gör du:

Låt fibrexflingorna svälla i cirka 1 dl vatten. Häll rågsikt, 5 dl vetemjöl special, salt, honung, solrosfröer i matberedarens skål. Smula över jästen. Skeda ner fibrexen. Häll på vattnet och kör tills allt blivit en smidig deg, 4-5 minuter. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i skålen cirka 30 minuter. Kör några tag i maskinen, häll upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den så den känns smidig. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl om degen fastnar på händerna. Dela degen i 50-gramsbitar, forma till längder och gör knutar, eller rulla till jämna bullar. Lägg knutarna/bullarna i ringar till en "sol" på en plåt med bakpapper. Blir det bullar över, läggs de på en egen plåt. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader så den blir varm under tiden. Pensla brödet med uppvisat ägg. Strö över ljusa och mörka vallmofrön, sesamfrön, kummin, riven ost eller vad du känner för. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Låt kallna på galler utan bakduk. Fick du bullar över, skall dessa gräddas knappt 10 minuter mitt i ugnen i 250 grader. Börja med att grädda bullarna och sänk värmen när du sätter in brytbrödet. Receptet kommer från Hembakningsrådet.