Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryt handelsavtalet med Israel

Israel är en skräckslagen nation med ett överflöd av vapenmakt.

Det står nu klart att Israels regering anser sig ha rätt att döda människor utan någon som helst hänsyn till folkrätten. Så här kan det inte fortsätta. Israel måste få hjälp av omvärlden för att hitta vägen ur sin egen våldsspiral.

USA stödjer Israel ekonomiskt, och har därmed möjlighet att påverka. Det har också EU och därmed Sveriges regering.

Israel är nämligen en av EU:s närmaste handelspartners, med mycket förmånliga frihandelsavtal. Samarbetet vilar på internationell rätt, det står uttryckligen i avtalet. Därmed var internationell rätt också en av förutsättningarna för att EU-parlamentet skulle godta avtalet för tio år sedan. Denna förutsättning annullerades av israeliska kommandosoldater på internationellt vatten i gryningen måndagen 31 maj 2010.

Avtalet säger: ”Relationerna mellan parterna, såväl som avtalets regler i sig, ska grundas på respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer, vilka vägleder deras interna och internationella politik och utgör en viktig del av detta avtal.” (min översättning).

Detta frihandelsavtal är viktigt för Israel, EU är en stor exportkund. Därför kan EU visa att vi menar allvar med våra krav på att Israel ska följa internationell rätt. Avstå från att mörda människor, vare sig i Israel, i andra länder eller på internationellt vatten. Bryt blockaden av Gaza. Inled förutsättningslösa förhandlingar med palestinierna, förhandlingar där alla parter får vara med.

Jag anser att handelsavtalet måste upphävas så snart det går, tiden för att hota med åtgärder är förbi. Det ansåg jag redan innan 22-dagarskriget mot Gaza 2008-2009, som tog 13 israeliska liv och 1 400 palestinska liv, de flesta oskyldiga män, kvinnor och barn, och som ödelade livet för många fler. Det kriget släckte mitt sista tvivel. I dag frågar jag mig hur någon fortfarande kan tvivla.

Ship to Gaza medförde hjälpsändningar till det belägrade Gaza. De befann sig på internationellt vatten när israeliska kommandosoldater landade på däck och släckte livet på minst tio människor.

Till vilken extrem gräns måste de israeliska ledarna driva sitt förakt för de mest grundläggande värdena, innan EU:s ledare vågar lyfta ett finger och slutligen säga att nu får det vara nog?

Det räcker inte med de krav på undersökningar som EU ställt. Israels regering bryr sig inte. Det står klart efter att Israel smutskastat FN:s så kallade Goldstonerapport om Gaza, och totalt struntat i dess rekommendationer.

Den israeliske historikern Shlomo Sand har sagt: Israel går endast med på fred om trycket blir så stort att de måste stå till svars för sin egen politik. Därför, Carl Bildt:

Är du beredd att arbeta för att EU utövar verkliga påtryckningar mot Israel?

Är du beredd att öka trycket på Israel för att påminna dess nuvarande och framtida ledare om att medlemskap i det internationella samfundet, och i samarbetet med Europeiska Unionen, inte är gratis? Att det varken innefattar militär ockupation eller brott mot mänskliga rättigheter?

Eva-Britt Svensson (V) ,

EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel