Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryggan slet sig – måste byggas om

Bryggkonstruktionen vid Håkanstaleden måste renoveras. Bara personbilar och lättare fordon får färdas med vägfärjan i sommar.

Vintern har slitit hårt på bryggan vid Håkanstaleden. Det upptäckte Trafikverket som vid en nyligen genomförd besiktning konstaterade att bryggkonstruktionerna har slitits och är i behov av upprustning.

Nu har Trafikverket beslutat att begränsa vikten per fordon till maximalt fyra ton vilket betyder att vanliga personbilar kan resa med vägfärjan, medan bussar och tyngre trafik får ledas om.

– Vi vill erbjuda en trygg och pålitlig resa med vägfärjan och hoppas att våra resande har förståelse för att regelverket måste följas. Det rör sig både om vanligt slitage och om påkörningsskador, säger Färjerederiets distriktschef Kjell Eriksson i ett pressmeddelande.

Alla färjelägen bedöms och klassas enligt Trafikverkets regelverk för broar. Håkanstaledens bryggkonstruktion kontrollberäknas enligt det regelverket avseende bärighet. För närvarande utreds vilka åtgärder som kan behöva sättas in. Färjerederiet gör bedömningen att förstärkningsarbeten kan genomföras under sommaren 2014.

Håkanstaleden går mellan Håkansta och Norderön i Storsjön. Leden är 2500 meter lång och trafikeras av en frigående vägfärja.