Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutus Östling fick Augustpriset för fågelbok

/

Den fotografiska berättelsen "Att överleva dagen" som handlar om fåglarnas vardagsliv belönades med årets Augustpris i fackboksklassen.

Annons
Den fotografiska berättelsen "Att överleva dagen" som handlar om fåglarnas vardagsliv belönades med årets Augustpris i fackboksklassen.

Det är inte första gången Brutus Östling nämns i dessa prissammanhang, han har nämligen tidigare nominerats till Augustpriset. Denna gång nådde han ända fram.

Brutus har på kort producerat flera fotografiska praktverk och nått ut brett till det svenska folket med sina böcker. Men nu tänker han ta en paus:
– Det blir ingen stor bok nästa år men... jag har flera projekt på gång allt från en bok om fåglar för barn till en bok om hur man fotograferar fåglar och en som ska handla om svartvita fåglar, sa Brutus Östling till DN.se direkt efter prisutdelningen.

Texterna i boken "Att överleva dagen" är skrivna av Susanne Åkesson som är professor i zoologisk ekologi. Hon tror att boken som handlat om fåglars anpassningar och sinnen kan ändra vår syn på fåglar.

– Jag hoppas att fler människor kan bli lite mer nyfikna och titta runt omkring sig och kanske se fåglar som lite vackra och spännande. I debatterna kring fåglar på senare år, med spridningen av fågelinfluensa, har det blivit mycket fokus på fåglar som ett hot. Men om man tittar lite närmare på dem så finns det väldigt mycket som är fascinerande, säger hon till Svenska Dagbladet.

Läs en längre intervju med Brutus Östling i DN.


/Magnus Fröderberg
Annons