Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brutal marsch mot världseliten

Världens snabbaste skidskytt laddar om. Tobias Arwidson, 26, vilar inte på hanen när han skjuter. I vinter ska han även åka fort. Det måste han för att nå världseliten. Marschen dit är brutal. Men i går gavs ett riktigt positivt svar.

Om Tobias Arwidson levt i Vilda Västern hade han klarat sig bra. Ingen skjuter snabbare. Oftast prickar han också rätt. Det är en fröjd att följa honom på skjutvallen.

Inte riktigt lika kul har det varit att se honom åka skidor. Det har gått för sakta. Sommarträningen har därför balanserats om. Fysiken står i centrum: Mer löpning och rullskidor och lite mindre skytte.

I går gjorde han ett extremtest på Vintersportcentrums brutala rullskidband. För att få ett kvitto på var han står. Det utföll till belåtenhet.

– Jag är starkare än i våras, visar testresultaten. Kan jag lyfta mig ännu ett snäpp på ytterligare en månad känns det tryggt, säger han.

Skidskyttelivet är annars en balansgång på smal knivsegg. Så karaktäriserar Tobias Arwidson sin tillvaro mellan bostaden på Genvägen i Östersund och ÖSK–terrängen.

Träningen handlar om 800 timmars fysisk vedermöda plus 300-400 timmars skytte per år.

Tillsammans med redan i världseliten etablerade Fredrik Lindström, är Tobias Arwidson landslagets framtidshopp. Många väntar på genombrottet, inklusive han själv.

– Klart jag vill slåss om pallplatser i världscupen. Det är därför jag lägger ner allt jobb.

Den här måndagen blåser det västliga, fjällvindar på Östersunds skidstadion. Precis som det brukar vara i september, men väderomslaget kom plötsligt så Tobias hann inte rota fram långkalsongerna...

Skotträning på förmiddagen och det tuffa fysiska testet på eftermiddagen är dagens träningsdos. På skjutvallen brassar han av 150-200 skott.

Numer tvingas han spara på ammunitionen. Inte i antal skott, men i stället för att träna med tävlingsammunition används en billigare variant.

– Ifjol sköt jag upp ammunition för cirka 100 000 kronor. Nu har jag inte råd med de skotten, även om det vore optimalt. Det skiljer två kronor per skott i kostnad, konstaterar han.

Skidskyttevardagen är alltså ingen glamorös tillvaro för en 26-åring som klappar på porten till sportens finrum. Ekonomiskt är det ingen dans på rosor.

Men han är ambitiös, har tränat mycket hårdare fysiskt än tidigare försäsonger. Han skjuter med ny specialbyggd bössa från Slovenien och lämnar inget åt slumpen.

Dessutom är han snart klar med en magisterexamen i pedagogik, hur han nu hinner kombinera studier på den nivån med sitt heltidstränande.

– Du måste göra annat än bara träna också, säger han.

Efter en bra sommar ska pusselbitarna småningom falla på plats när träningen lindras och mer fokus läggs mot tävlingssäsong och toppad form.

– Jag vet att jag kan nå ända fram. Ett par gånger förra vintern hade jag nått prispallen över tjugo kilometer bara jag skjutit fullt, vilket jag brukar göra.

– Visst måste jag bli snabbare i spåret, men det skiljer inte så mycket. Det är bara så många detaljer som måste fungera samtidigt i skidskytte för att lyckas, säger han och ler han innan vi skiljs åt.