Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brütal Legend

/

(Double Fine Productions/ EA Games)

Ålder: 18+

Format: Xb 360, Ps3

Genre: Hårdrocksaction/äventyr

Betyg: 4

Annons

Har du någon gång drömt dig bort framför något av 1980-talets klassiska heavy metal omslag, fyllda av fantasyestetik, brinnande bilar, lättklädda damer, dödskallar och onda trollkarlar?

En som definitivt har gjort det är den, minst sagt, egensinnige spelskaparen Tim Schaefer.

Hans senaste spel, ”Brütal Legend”, är nämligen en enda lång humoristisk hyllning till hårdrockens guldålder.

Schaefer (”The Secret of Monkey Island”, ”Psychonauts” och ”Day of the Tentacle”) har blåst liv i de odödliga skivomslagen som fascinerat generationer av ”headbangers” och gjort spel av dem.

Storyn kretsar kring världens bästa roadie, Eddie Riggs (vars namn torde vara en blinkning till Iron Maidens maskot Eddie och hans skapare, illustratören Derek Riggs).

Eddie, suveränt spelad av Jack Black, jobbar åt ett Nu-metalband och drömmer sig tillbaka till en tid då musik betydde något. Då Heavy metal var på riktigt.

Under en konsert krossas han under den scenkonstruktion han själv byggt och vaknar upp i en mörk värld, omgiven av mordiska druider som inget hellre vill än att döda honom.

Han greppar en yxa och (naturligtvis) en elgitarr, som tillhygge, och sedan är actionfesten igång.

Det visar sig snart att Eddie är den utvalde som kan tyda de uråldriga profetiorna och han dras in i ett krig mellan innevånarna i Halford village och den onde Lord Doviculus (Tim Curry) och hans underhuggare, glamrockaren General Lionwhyte (Rob Halford).

Spelupplägget är en skön mix mellan ”The Legend of Zelda: Ocarina of Time”, realtidsstrategi och sandboxspel á la ”Grand Theft Auto”.

Du förflyttar dig på världskartan genom att frammana din helvetiskt bestyckade hot rod-bil, som känns som klippt och skuren ur omslaget till Meat Loafs ”Bat Out of Hell”.

Förutom de obligatoriska uppdragen finns en uppsjö sidohistorier, som gör att du tjänar poäng hos metallgudarna. Poäng som du sen kan använda till att köpa vapen- och biluppgraderingar för hos ”The Guardian of Metal” - spelad av Ozzy Osbourne.

Att beskriva spelet och dess oändliga antal passningar till hårdrocksreferenser skulle man kunna ägna spaltmeter, men det bästa är nog att uppleva dem själv.

Det här är nämligen ett spel som är ett måste, om man är det minsta intresserad av gammal hårdrock.

Bara soundtracket (101 låtar klassisk metall) och referenshumorn är värda inträdesbiljetten. Och den senare kategorin höjs så klart av alla de briljanta röstskådespelarinsatserna. Att det sedan är ett riktigt bra spel gör ju inte saken sämre.

De enda egentliga bristerna är grafiken, som ibland känns i enklaste laget, och strategiinslagen som känns lite svåra att få grepp om. I övrigt är ”Brütal Legend” en enda lång triumf för en av världens mest genialiska spelskapare. Oavsett om det handlar om att skaffa extratjocka bassträngar åt Lemmy i Motörhead, genom att slåss med ”The Queen of Metal”, eller om att kryssa land och rike kring till tonerna av Accepts ”Fast as a Shark” så osar varje sekund av hårdrock.

Kort sagt: ”Brütal Legend” är mer heavy metal än heavy metal.

Mer läsning

Annons