Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brüno

/
  • Sacha Baron Cohens karaktär roar och provocerar i bioaktuella filmen ”Brüno”.  FOTO:Nordisk film

Genre: Komedi
Premiär: 10 juli 2009
Med: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten
Regi: Larry Charles
Speltid: 1 tim 22 min
Censur: 11 år

Annons

Betyg: 3 Sacha Baron Cohen är tillbaka som den überytliga fashionistan Brüno, 19 år. Det är omöjligt att inte ha uppskruvade förväntningar inför ”Brüno” om man upplevt Sacha Baron Cohens komiska genialitet i såväl Ali G och filmen ”Borat” från 2006. Även den regisserad av Larry Charles.

I den här delvis fejkade dokumentären reser den homosexuella, flamboyanta och misslyckade modereportern Brüno från Österrike till Los Angeles för att bli en stjärna. Den enda som ser hans storhet är den beiga assistenten Lutz, nedtonat spelad av svenske Gustaf Hammarsten.

Jämförelsen mellan Brüno och Borat är oundviklig, och den stora skillnaden är att Borats naiva och begränsade världssyn gjorde honom till en älskvärd underdog, trots antisemitismen. Brünos önskan att bli känd symboliserar vår tids totala ytlighet.

Nu är Sacha Baron Cohen etablerad i Hollywood och hade större svårigheter med att inte bli igenkänd. Brüno lyckas ändå, med sina fantastiska klädkreationer, tillplattade Per Gessle-frisyr och exhibitionism provocera fram intet ont anande civilpersoners ärliga och otäcka reaktioner.

Hans mål är reta upp homofober och lyckas han inte först pushar han lite till. Man gapskrattar med skräckblandad förtjusning.

Sacha Baron Cohen är samhällssatiriker och framförallt en situationskomiker av stora mått. Han tar till de mest hysteriskt kreativa sexscenerna och använder dildosar på fantasifulla sätt.

Frågan är om publiken skrattar åt de bisarrt roliga situationerna och bigotteriet hos de som kommer i Brünos skottläge eller om bögsexet i sig är främmande och känsligt. Den undran lämnar en ibland vridandes i biostolen, men är säkert ett högst medvetet grepp från Baron Cohens sida.

Mer läsning

Annons