Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunkullor kan ha grävts upp

Brunkulleplantor misstänks ha blivit uppgrävda på Nästmyren i Fugelsta. Händelsen anmäldes till länsstyrelsen under måndagen. Handläggare på länsstyrelsen var på plats för att undersöka om det försvunnit plantor från myren.
– Vi ser allvarligt på det misstänkta brottet, säger Bodil Carlsson på länsstyrelsen i Jämtland.

Samma dag som polisen och länsstyrelserna i landet börjar sin kampanj Öppet öga ringde en privatperson till länsstyrelsen i Östersund och anmälde att någon grävt upp brunkulleplantor från ett natura 2000-område i Fugelsta, nära Marieby.

Om det stämmer är det ett mycket allvarligt artskyddsbrott, säger naturvårdshandläggaren och biologen Bodil Carlsson vid länsstyrelsen i Östersund.

Hon och kollegan Nini Nordlund begav sig skyndsamt till Nästmyren i Fugelsta, som är en av de värdefullaste växtplatserna för just Brunkullan i länet. Väl på plats hittade de två handläggarna ett 15-tal djupa hål i backen med skarpa kanter som kan vara gjord av en spade.

– Men hålen kan också vara spår av ett tungt djur, säger Bodil Carlsson. Vi måste nog undersöka platsen mer noggrant innan vi kan utesluta att någon varit här och grävt och tagit med sig växter.

– Men om det är så att plantor har avlägsnats från myren kommer vi att göra en polisanmälan, eftersom vi betraktar det som ett grovt brott.

Brunkullan är Jämtlands landskapsblomma och en av våra mest sällsynta orkidéer. Varje år får länsstyrelsen in anmälningar om att det har grävts upp plantor på olika växtplatser.

– Vi är mest rädda för att det ska var något organiserat, samma öde som har drabbat fågeläggen i Stekenjokk, säger Bodil Carlsson.

– Brunkullan är superexklusiv och en av de mest hotade arterna vi har i länet. Vi vet att det finns samlare av orkidéer som anser att en brunkulla står mycket högt i kurs.

Men Bodil Carlsson säger att det inte är någon större mening att försöka ta hem en planta.

– Brunkullan tar sig inte, utan den dör efter ett tag.

Nästa vecka börjar länsstyrelsen sin inventering av Brunkullor, men redan nu har en del blommor slagit ut.

– Det är tidigare än normalt, säger Bodil Carlsson.

I går måndag startade alltså polisens och länsstyrelsen sin kampanj mot brott i naturen. Den heter Öppet öga och ska främja till att allmänheten håller ett öga öppet mot brott i naturen. Det kan handla om tjuvjakt, att någon plockat fridlysta växter eller tagit hand om djurungar.

– Om någon ser ett brott i naturen är vi tacksamma att de ringer in ett tips till polisen eller oss på länsstyrelsen, säger Bodil Carlsson.