Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunkulla gård satsar på fjällkor

Det kändes självklart. Så beskriver Camilla och Niklas Persson-Landgren, tionde generationens jordbrukare på Brunkulla gård, valet att byta ut sina SLB-kor till fjällkor.

Brunkulla gård i Fannbyn tronar upp sig ovanför Storsjöns strand. Här driver Camilla och Niklas Landgren-Persson både jordbruk, mjölkproduktion och förädling, konferens, café och gästgiveri. Under de senaste åren har de allt eftersom bytt ut sin besättning till fjällkor och i dag har de runt 20 fjällkor och 30-talet SLB-kor men målet är att hela beståndet så småningom ska bestå helt av fjällkor.

– Vi vill värna om den biologiska mångfalden och hjälpa till att bevara svenskt kulturarv. Fjällkon ger också en väldig kvalitetsmjölk, säger Camilla Landgren.

Camilla syftar på att fjällkons mjölk innehåller det för ostproduktionen så betydelsefulla Kappa-kasein B, ett protein som lämpar sig väldigt bra i ost. Paret hyr i dag ett mobilt mejeri från Eldrimner och förhoppningen är att de så småningom ska kunna förädla all mjölk själv och inte sälja den vidare till Arla. Något genbanksbidrag för fjällkorna har de i dag inte men planerar att söka när nästa sökperiod öppnar.

– Det har ju varit osäkert kring hur det ska bli med bidraget men även från regeringens håll tycker de att det är viktigt att bevara mångfald och vårt kulturarv och det tycker jag är bra.

Genom att spinna vidare och strategiskt nischa in sig på fjällkor hoppas Camilla att fler ska få upp ögonen för rasen, både konsumenter och andra bönder.

– Vi vill göra folk mer medveten om vad det betyder att välja lokalt, både för hälsan, för djuren och att det bevarar lokala arbetstillfällen, säger Camilla.

Den ekonomiska biten, att få det att gå runt med fjällkornas mjölk- och köttproduktion, är givetvis en del som paret tagit med i beräkningen.

– Visst är det en risk och chansning. Men jag tror på att man måste försöka hitta sin egen väg. En del tror kanske vi är tokiga och undrar hur det ska gå ihop. Men det är inte ett alternativ för oss att ha bulkproduktion på mjölk utan det här känns rätt.

– Allt i världen blir mer och mer mainstream, det är farligt om den biologiska mångfalden försvinner, hela matproduktionen kan raseras på ett ögonblick om det bara finns några få arter av djur och växter, det blir otroligt sårbart.

Läs mer inom samma ämne:

"Värsta året hittills"

Liv vill lyfta fram bondeyrkets positiva sidor