Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunflobo har guidat prins Albert på Nordpolen

Ni som är bekanta med den ytterligt ämabla Brunflodamen Linnéa Grahn kan ståta med att ni därmed känner en person som umgåtts med prins Albert av Monaco.

– På Nordpolen!

Annons

Det är knappast med Vingresor, barnvänlighet och solpressning på sandstranden som man förknippar Linnéa.

Just nu bor hon hemma i Brunflo hos mamma Gertie och pappa Benny efter att tagit time out efter en sex år lång till-och-från-anställning som riksäventyraren Ola Skinnarmos vänstra hand.

Det är inte utan att man känner sig som en fågelholk när Linnéa visar bildinnehållet i sin dator och man bereds tillfälle att se bilder från de resmål dit hennes och Skinnarmos företagsamhet, reslystnad och nyfikenhet fört henne.

Svårslaget häftigaste resan, i varje fall om man talar om snackisfaktor, är den nätta kungliga guidetrippen till Nordpolen.

Den företog hon tillsammans med Skinnarmo och en trupp om ett 20-tal personer och där det handlade om att herr Garibaldi från Monaco skulle åka hundsläde från den allra översta breddgraden de runt åtta milen fram till själva den geografiska Nordpolen.

I egenskap av researrangör och delvis utrustningsansvarig gavs Linnéa givetvis gott om tillfälle till umgänge med den kunglige gästen.

– Han har skostorlek 44.

Reseprojektet startade på Svalbard där sällskapet åkte med ett ryskt Antonovplan och landade på isen vid den ryska väderstationen Borneo där hundspannsfärden startade.

Det övriga sällskapet, där Linnéa ingick, väntade någon dag och åkte därefter helikopter till Nordpolen för att agera välkomstkommitté.

Linnéa är 28 år ung, men har redan sett betydligt mycket mera av världen än de allra flesta - även de mest reselystna - får uppleva under hela sin livstid.

För tre veckor sedan landade hon i Göteborg efter att ha varit besättningsperson på Ola Skinnarmos 20 meter långa segelfartyg Explorer of Sweden på dess resa från Karibien.

Båten hade därmed seglat jorden runt, en resa som startade i Stockholm och där Linnéa åkte med till Longyearbyn på Svalbard.

Där steg hon av medan Skinnarmo och hans kamrater som första segelskuta efter Adolf Erik Nordenskiöld 1878 åkte genom den i stort sett året runt ihopfrusna Nordostpassagen till Berings sund.

Den färden gick vidare över Stilla havet och genom Panamakanalen till Karibien där Linnéa gick ombord på Bahamas.

På vägen över Atlanten gjorde man ett stopp på Azorerna för klättring till högsta vulkantoppen, 2 353 meter, på ön Pico.

– Det gungar bra över Atlanten, men jag har blodgrupp B och då spyr man inte lika lätt, säger pappa som kan sjukvård.

Skinnarmos segelbåt är tio år gammal och har tidigare använts av Skinnarmo för färd kring Antarktis.

Ola Skinnarmo livnär sig på att berätta om sina resor, och just Nordostpassagenprojektet var i höstas temat när han framträdde vid Bräcke kommuns företagarträff.

– Skinnarmo är en mycket duktig marknadsförare, recenserar Linnéa sin förre chef.

Linnea vill inte fortsätta att livnära sig som äventyrare.

– Men jag fortsätter gärna med äventyr.

– Jag har eget företag och är frilansande guide inom forspaddling och fjällaktiviteter och har haft flera uppdrag i Norge.

– Jag är öppen för förslag.

Jo, det var så sant, nyligen var Linnéa en sväng till Tanzania där hon bland annat var nere i Ngorongorokratern och besteg Kilimanjaro…!