Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunflo Lions club

Brunflo Lions club firar i dagarna sitt 50-årsjubileum. Klubben bildades 1960, då 15 herrar chartrades i klubben. Lions var då en helt igenom manlig organisation. I dag består klubben av 33 både manliga och kvinnliga medlemmar, som träffas en gång i månaden för planering av aktiviteter och hur insamlade medel skall fördelas. Av de ursprungliga chartermedlemmarna är en fortfarande aktiv, nämligen Bo Storm, som med sina 50 år med hundraprocentig närvaro är något av ett unikum.

Klubben kommer att ha en jubileumsfest den 5 juni i Lunne bygdegård, där bland annat Garvsyra underhåller. I detta sammanhang är det viktigt att berätta om Lions heliga regel: Varje krona, som insamlas från allmänheten, går oavkortat tillbaka till samhället i form av stöd och hjälp lokalt, regionalt och globalt. Festen betalas alltså av lionsmedlemmarna själva.

De senaste årens insamlingsaktioner har gällt till exempel tsunamikatastrofens offer, jordbävningsoffren i Haiti och Kina, Världens barn samt Röda fjäderns insamling för Hjärnfonden. Tack vare Brunflobornas givmildhet har klubben kunnat uppvisa imponerande insamlingsresultat. Åren 2006–2009 samlades hela 891 696 kronor in via direkta bössinsamlingar och som inkomster från julmarknader och lotterier. Tack vare detta har klubben kunnat hjälpa både lokalt och globalt. Exempel på lokala insatser kan nämnas att klubben lämnar årliga bidrag till äldreboendena vid Ängegården, Löjtnantsgården, Hackås och Fåker, som gjort att man där kunnat ordna underhållning för de boende.

När det gäller globala insatser har det visat sig att bästa sättet att hjälpa människor, som blivit hemlösa på grund av naturkatastrofer är att skicka tält. Tack vare tälten kan de drabbade familjerna få en samlingspunkt, som möjliggör att andra hjälpinsatser kan sättas in och då speciellt för barnen.

Regionalt har klubben genom bidrag stött Barndiabetesfonden, Läkare utan gränser och Bassefonden. De största bidragen har gått till Lions cancerforsknings fond i Umeå. Forskningen där är helt beroende av Lions insatser, påstår man. Lions norrlandsklubbar har hittills bidragit med drygt 200 miljoner kronor.

Slutligen kan nämnas, att den gran som varje jul strålar julstämning i Brunflo centrum kan betraktas som klubbens tack till invånarna i Brunflo för deras sätt att stödja Lions verksamhet.