Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunflo Hembygdsgård

Årets sista berättarkväll på Brunflo Hembygdsgård i Grytan blev en fin avslutning på ett antal berättarkvällar som föreningen hållit under sommaren. Ämnet för kvällen var Händelser på Lövbergets skola.

De som infunnit sig fick av berättaren Bror Halvarsson höra om både små och stora märkliga händelser. Hur skolan ideellt byggdes 1865 och hur då många från socknen ställde upp med arbete och egna verktyg. Sedan fick åhörarna höra om hur berättaren upplevde sin egen skoldag i skolan och även på fritiden.

Byte av smörgåsar med en snäll kamrat, som hade godare sådana samt om hur en kamrat återlämnade vunna stenkulor, var intressanta händelser. Ja, även om stränga men snälla skolfröknar och en sträng lärare som gav örfilar men ångrade sig delgav berättaren de närvarande.

Om gott kamratskap, spöken, en sönderslagen skärbräda som en snäll magister ersatte genom nytillverkning, en hemsk tandvärk i trasiga tänder och om en duktig syster som trots toppbetyg inte fick fortsätta i höge skolor var andra saker som Bror berättade om. Andra händelser som berättades var om hur polisen kom en dag till skolan för att förhöra några pojkar som gjort inbrott och stulit sprängmedel de senare provat, och om hemska åskväder. Bland annat hade en stor tall kluvits itu av blixten, och en annan gång hade blixten flyttat berättarens mor flera meter över golvet.

Läsning ur lånade böcker nattetid, till skenet av en ficklampa under täcket, var vanligt förr bland ungdomar.

Kvällen på hembygdsgården avslutades med gott kaffe och hembakat bröd, bakat av Eivor Söderman.