Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunflo går på knäna – tvingas lämna ettan

Brunflo drar sig ur den kommande kvalserien till division 1.

– Vi gör det för att överleva, säger ordförande Bo Söderholm.

Den sex lag stora kvalserien är tänkt att börja om några veckor. Frågan är dock hur många lag som orkar komma till spel.

Enligt Bo Söderholm finns det flera klubbar som överväger att följa Brunflos exempel och lämna division 1.

– Kvalserien kommer att kosta oss runt 200 000 kronor. Det är för dyrt. Jag har pratat med flera andra klubbar som tycker lika som oss.

– De går också på knäna och då handlar det ändå om lag i mitten av tabellen. Jag tror att flera lag kan komma att dra sig ur kvalet.

Kostnaderna för kvalserien är framför allt bussresor, mat, boende och traktamenten.

– Om vi ska kvala innebär det ett par resor till Överkalix och Piteå-Luleå. En sån resa går på mellan 80 och 100 000 kronor.

Söderholm är mycket kritisk till Svenska Ishockeyförbundets sätt att jobba med division 1-serierna.

– Förbundet vill tydligen inte ha några lag i Norrland. De tänker inte på vilka enorma avstånd vi har och det finns heller inget utjämningsbidrag som kan underlätta för lagen.

Brunfloledaren tror att det var helt fel att slå ihop de två division 1-serierna i Norrland. Avstånden är för stora och kostnaderna riskerar att sänka klubbarna.

– Förbundets mål är att minska antalet serier ännu mer till 2017. Då ska det vara tre serier över hela Sverige.

– Vi ska kanske gå tillbaka till verkligheten, tillbaka till norra A och norra B. Då för vi en överskådlig situation rent ekonomiskt.

– Jag har svårt att tro att alla tolv lag i dag har råd med en fortsatt satsning i division 1.

Hockeyförbundets krav på de sex kvallagen är också något som irriterar Bo Söderholm.

– Hade vi inte tackat nej i dag (måndag) och genomfört kvalet, men dragit oss ur i höst, då skulle det kunna bli böter på upp till 200 000 kronor.

Brunflos ekonomiska läge är ansträngt. Alla resor till Norrbotten och Västerbotten har kostat runt 500 000 kronor. Intäkterna har varit små.

– Det var varit ett dyrt år. Vi har gått mycket back. Tvåkronorsmatchen blev inte alls vad vi hade hoppats på. Det var ett stort tapp.

I takt med alla förluster har även publiken minskat. Det är knappt så att publikinträkterna i Klanghallen räckt till domarkostnaderna.

Bo Söderholm lider med spelare och ledare som kämpat så hårt, men som åkt på 17 (!) uddamålsförluster. Hade en del av dessa slutat annorlunda skulle Brunflo kanske ha kunnat undvika kval.

– Då hade vi haft ett annat läge. Då skulle vi ha sluppit kvalserien och en kostnad på 200 000 kronor.

Vad händer nu?

– Vi börjar automatiskt om i division 2. Förhoppningsvis kan vi få behålla så många spelare som möjligt och kan göra en långsiktig satsning på att komma tillbaka till division 1.