Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruket tajmar lågkonjunkturen

/
  • Fagerstabandet Bruket fått draghjälp av Hives-brorsorna Pelle och Nicke Almqvist, som producerar deras kommande debutalbum.  I förgrunden sångaren Fredrik Hellman.  Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Deras samhällsbitska rockpunk fick plötsligt ytterligare mening. Samma dag som Bruket gick in i studion blev fyra av medlemmarna varslade från sina jobb.
– Vi tog fasta på ilskan, säger Fredrik Hellman.

Annons

Fagerstabandet Bruket har bara funnits i två år men har redan öppnat för The Hives på deras senaste Sverigeturné, samt släppt en självbetitlad debut-ep. Snart börjar inspelningen av deras första fullängdsalbum, som är tänkt att släppas i jul.

Anledningen till den snabba karriärstarten har delvis att göra med att de fått draghjälp av Hives-brorsorna Pelle och Nicke Almqvist, som är producenter på både ep och kommande skiva.

– De hörde det vi hade spelat in själva och tyckte det var svinbra. Det var så klart väldigt kul, vi har gillat dem ända sedan vi var små, säger Fredrik Hellman.

Likheterna med svenska stoltheterna The Hives är flera.

Banden är sprungna ur samma småstad, ur samma stiltje och tristess.

– Vissa väljer att spela hockey, andra musik. Det är en väg ut, säger Fredrik Hellman.

– Utbudet på saker att göra i Fagersta är inte ultrastort direkt. I stället för att gå på krogen en fredagskväll har vi satt oss i replokalen, fortsätter gitarristen Stefan Olsson.

Med sin intensiva rockpunk och sina samhällskritiska texter vill Bruket bidra till en lite drägligare tillvaro, en flykt från en stundtals kaotisk värld, som de själva uttrycker det.

Och tajmingen med den rådande lågkonjunkturen kunde inte vara mer precis.

Tio minuter innan medlemmarna gick in i studion utanför Stockholm i februari blev fyra av dem varslade från sina jobb på industrierna Seco Tools och Stainless, besked som påverkade inspelningen.

– Vi fick nog utlopp för en hel del vrede där inne. Började veva i luften med de knutna nävar som tidigare legat gömda i fickan, säger Fredrik Hellman och visar med handen.

Kanske får den politiska musiken nu ett uppsving, i och med finanskrisen, spår Brukets medlemmar.

– Jag tror att kraften i punken kommer tillbaka starkare under sådana här tider, när folk känner hopplöshet, säger Fredrik Hellman.

Mer läsning

Annons