Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsbekämpning och tiggeri när M inledde EU-valskampanjen

I lördags startade kampanjarbetet för Moderaterna och justitieminister Beatrice Ask besökte Östersund.
Huvudbudskapet i Moderaternas EU-valskampanj är att vi behöver Europa och det europeiska samarbetet.
För justitieministern är den gränsöverskridande brottsligheten högst på agendan.

Ett polisiärt samarbete som precis startat är samkörning av dna-register mellan länder.

– Jag ägnar mig mycket åt brottsbekämpning och jag var i Lit och träffade folk som blivit av med verktyg, motorer och motorsågar framför allt. Det visade sig att det problemet finns runt hela området kring Östersund. Vi har det här problemet med kringresande kriminella. Vi har satt i gång ett utbyte av dna med Finland och Nederländerna. Nu ska vi gå vidare med Polen, Estland, Lettland och Litauen. Det kommer att bli lättare att komma åt den typen av gränsöverskridande kriminalitet som är ett riktigt stort bekymmer, säger Beatrice Ask.

Ett annat exempel där samarbete mellan länder är nödvändigt är situationen med romer som tigger i Sverige och som nu har börjat leta sig norrut genom landet.

– Det vi ser är att det görs alldeles för lite för att ge romer en anständig livsmöjlighet i hemländerna, säger Beatrice Ask.

Tiggeri är förbjudet i bland annat Danmark och Nederländerna och Răduţa Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige, anser att Sverige borde se över tiggerilagarna. Det underlättar inte Rumäniens ansträngningar att integrera romer om gatutiggeri är tillåtet i EU-länder, säger han i en debattartikel i DN.

En undersökning som Novus gjort i mars slår fast att en majoritet av svenskarna vill förbjuda tiggeri.

Hur ställer du dig till en kriminalisering av gatutiggeri?

– Det finns fonder och annat för att bygga upp verksamhet i hemländerna som inte utnyttjas på det sätt som det var tänkt. Man måste göra det bättre för folk hemmavid. Kriminalisering är en långtgående åtgärd och det löser inte deras problem. De måste ju få komma i arbete. Tidigare fanns det ju barn med och tiggde men inte längre. Sociala myndigheter har ju pekat på att det inte fungerar så i Sverige. Här ska barn gå i skolan och inte sitta och tigga, säger Beatrice Ask.

Hur kommer man till rätta med tiggeriet då?

– Tjänstemän i Rumänien har varit här i Sverige och diskuterat vad man kan göra. Klarar man inte av hushållsekonomin hemma öppnar ju EU för möjligheten att åka till andra länder och tigga vilket inte är bra i någon avseende, men man kan ju inte begränsa den fria rörligheten för en specifik grupp, säger Beatrice Ask.

Att kriminalisera tiggeri är väl inte att begränsa rörligheten för någon?

– Problemet blir hur gränsdragningen ska se ut. Vi tycker ju inte att det är konstigt att Röda korset står och ber om pengar. Är man så illa ute att man behöver någon annans hjälp ska det inte vara förbjudet att be om den hjälpen, säger Beatrice Ask.

Tiggeri har tidigare varit kriminaliserat i Sverige men lagarna avskaffades i och med att sociala myndigheter och bidragssystem växte fram.

– De lagarna togs ju bort just för att vi inte hade behov av dem längre. Det fanns inte längre människor som kände att de var tvingade att tigga på det sättet, säger Beatrice Ask.

Men nu finns det igen?

– Ja, vi måste hantera det problemet, för det är ett stort socialt problem. De här människorna far ju illa. Det vi i Moderaterna har drivit är att få i gång ett arbete med att kriminalisera organiserandet av tiggeri. Att någon ordnar resa och uppehälle och tar provision på förtjänsten ligger närmare människohandelslagstiftningen, även om det är frivilligt. Där vill vi se en kriminalisering, säger Beatrice Ask.