Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bror Lindholm

Pappa avled på sjukhus samma dag som den första snön kom, en dryg månad efter sin 90-årsdag och som det sista syskonet.

Han var född och uppväxt i Lugnvik i en syskonskara på tio barn. Han genomgick sexårig skola på Semsåskolan i Lugnvik. Hans pappa, byggmästare Otto Lindholm och mamma Henny, bodde under en kortare period i Nifsåsen för att sedan flytta tillbaka till Lugnvik och vidare till det nybyggda huset på Tallåsvägen i Karlslund.

Under ungdomsåren var film pappas stora passion och vi har många gånger tillsammans tittat i hans filmböcker, där han skrev upp varje film han sett. Även var och när han såg den, vilka skådespelarna var samt gav varje film ett betyg. Från mitten av 40-talet och tio år framåt såg han 691 filmer som han skrivit in i sina böcker.

Det hans syster, Karin i USA, som gick bort 2008, ofta sa om min pappa som ung var att han hade sådan vacker handstil, var händig med kluriga lösningar och alltid var så noga och moderiktig i sina kläder: "He was a handsome and handy man".

Hans stora intresse för flygplan gjorde också att han stannade på F 4- Efter att ha börjat där tidigt som postkille, utbildade han sig till flygtekniker. Han gick ofta under smeknamnet Brolla och var mycket idrottsaktiv och ofta behjälplig vid olika idrottsevenemang inom det militära såsom, skidåkning, fäktning, skidorientering och vanlig orientering.

Han träffade sin fru Maj, min mamma, från Kungsör och de gifte sig 1959. De bodde först på Frösön i ett hus på Frösövägen 34 för att sedan köpa en större villa på Fritzhemsgatan. De valde, 1976, att sälja villan, flytta till en lägenhet och köpa ett mindre hus på sydkusten i Spanien. Dit åkte de flera gånger om året och när pappa gick i pension, fixade de i ordning en folkvagnsbuss som de åkte till Spanien med och stannade där nästan ett år. I mitten på 80-talet sålde de huset.

Nästa projekt blev mitt och min mans torp i Ocke, som pappa tog sig an. Han och min mamma tillbringade den mesta tiden där fram till 2008, då de valde att inte längre köra bil. Så sent som i slutet på september var han dit på en dagstur och tittade på den ombyggda stugan.

Bygga modellflygplan, läsa historia och resa har också varit hans intressen. Mamma och han reste, förutom till Spanien, till Bulgarien, Marocko och före detta Sovjetunionen för att nämna några länder.

Han var mycket tillsammans med sina barnbarn och genuint intresserad av deras liv och framtid. Jag känner mig glad över att vi under hösten tog oss tid att göra flera saker tillsammans hela familjen.

Jag med familjen är glada över att han har haft ett så långt och innehållsrikt liv.

Dottern Helene