Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromsen som plågar hunden i vår fjällvärld

Svåra irritationer och plågsamma smärtor. Så beskrivs symptomen för djur som utsätts för svalgbromsens äggläggning. Varje sommar drabbas ett antal hundar som rört sig i den jämtländska fjällvärlden.

– Jag träffar normalt sett på ett till två fall per år, berättar veterinären Johan Bromée.

I förra veckan kunde LT berätta att renstynget, även kallad kormflugan, angriper ett stort antal renar varje år och till stort lidande lägger ägg på deras kroppar.

Till än större besvär för djuren är svalgbromsen – ett flygfä som sprutar in sina ägg i renarnas näsborrar, varefter de larver som kläcks kryper ner i svalget.

Följden blir att de drabbade djuren drabbas av harklingar och hosta samt utvecklar inflammationer och slembildning i halsen.

Johan Bromée är veterinär och driver en djurklinik på Frösön.

Han berättar att han varje år stöter på några hundar som blivit utsatta för svalgbromsens larver.

– Jag brukar påträffa en till två misstänkta fall hos hundar varje sommar – oftast någon gång i juli-augusti.

Infekterade hundar brukar uppvisa liknande symptom som angripna renar gör.

– Hundarna får en reaktion där de nyser våldsamt och blir irriterade i luftvägarna, de drar in luft och kliar med tassarna. Det hela är väldigt besvärande för hundarna, förklarar Bromée.

Att svalgbromsen attackerar hundar i länet har stått klart länge.

Johan Bromée berättar att Gunnel Blixt på Östersunds djursjukhus för ungefär tio år sedan kunde konstatera att det var just svalgbromsen som var angripare efter att ha spolat nosen på en utsatt hund och därefter i mikroskop studerat de larver som påträffades.

Vid den här tiden på året rör sig många hundägare uppe i den jämtländska fjällvärlden och riskerar därmed att exponera sina djur för svalgbromsen.

– Det finns inte så mycket man kan göra i förebyggande syfte förutom att då kanske hålla sig ifrån fjället, säger Johan Bromée.

– I övrigt kan man försöka undvika att hunden är uppe i de här flugorna, men det är så klart inte helt lätt att göra.

Johan Bromée menar dock att symptomen är lätta att känna igen och att drabbade hundar enkelt kan behandlas.

– Det här är ofta ganska lätt att identifiera. Dels på grund av att folk berättar att de varit uppe i fjällen med sina hundar, dels för att symptomen är tydliga.

– När man konstaterat vad hunden drabbats av är infektionen lättbehandlad, det finns preparat som är utvecklade för att ta död på den här parasiten. Efter behandlingen har hunden inga men, avslutar Johan Bromée.