Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödrafolken träffades och pratade historia

De jämt-trønderska historiedagarna 2014 ägde rum den 8-10 augusti på Sund folkehøgskole, Inderøy, i Norge.

De jämt-trønderska historiedagarna har en nästan 60-årig tradition. Första mötet började planeras 1956 och första konferensen hölls i Östersund 1958. Konferenserna hålls vartannat år och varannan gång i Norge och i Sverige. Historiedagarna har varje gång haft olika teman och har därigenom visat på ett otal infallsvinklar till ämnet historia. Arbetet med historiedagarna leds av en programkommitté med representanter från föreningen Heimbygda, Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare, Nord-Trøndelag och Sør-Tröndelag historielag samt föreningarna Norden i Jämtland och Trøndelag.

Temat för historiedagarna denna gång var lokalsamhällets utveckling från 1800 och framåt. Det var föredrag om den lokal- och regionalpolitiska utvecklingen före och efter 1814 då Norge blev i union med Sverige samt den organisatoriska, ekonomiska och sociala utvecklingen i bondesamhället under tidigt 1800-tal.

Föredragshållarna från norsk sida var doktoranden i historia Trond Bjerkås, historieforskaren Jakob Maliks, lokalhistorikern Oddbjørn Nordset, historieprofessorn Aud Mikkelsen Tretvik och lokalhistorikern Roald Veimo och från svensk sida doktorn i historia Sven Olofsson som berättade om "En grenslös samvaro – det tidiga 1800-talets Levangermarknad från ett mikroperspektiv", lokalhistorikern Eskil Rehnström som berättade om "Olaus Lithander - ett exempel på ekonomisk och social framgång i Jämtland under 1800-talets första hälft" samt docenten och historikern Mats Rolén som berättade om «"Hästar, skogar, sågverk och banker: grosshandlare Erik Olof Sundin i Stavre (1849-1930)". I programmet ingick också en exkursion på Inderøy med Rostad som huvudmål. På Rostad bodde Norges statsminister i Sverige på 1880-talet Ole Richter.

Historiekonferensen vänder sig alltid till både fackhistoriker och lokalhistoriskt intresserade i både Trøndelag och Jämtland/Härjedalen. Den är öppen för alla intresserade.

Årets historiedagar hade 42 deltagare från både Norge och Sverige. Nästa gång 2016 träffas alla i Sverige. Inbjudan med vad historiedagarna ska äga rum och temat nästa gång kommer ut i god tid före anmälan.

Kerstin Ellert