Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Coen förvandlade Pitt till idiot

Annons


George Clooney och Brad Pitt som fullblodsidioter?

Det är vad vi möter i bröderna Joel och Ethan Coens film "Burn after reading". Och frågan är om de båda stjärnorna ska vara smickrade.

-Vi skrev rollerna speciellt för dem. Det hade varit tufft om de hade tackat nej, säger Ethan till TT Spektra.

När man träffar bröderna Coen är det svårt att hålla reda på vem som säger vad. De talar lite som Knatte, Fnatte och Tjatte - de fyller i och kompletterar varandras meningar. Antagligen på samma sätt som de kompletterar varandra som regissörer. Brödernas nya film "Burn after reading" är en svart komedi om politik, otrohet, missförstånd och mord i Washington.

TT Spektra: Varför en film om medelålders losers?

-Därför att det är vad vi är. De karaktärer vi skildrar blir äldre tillsammans med oss. Och även skådespelarna blir äldre. Vi tror att det var kul för Pitt och Clooney att spela idioter.

I filmen hittar två gymanställda en före detta CIA-chefs halvfärdiga memoarer och tror att de funnit ett superhemligt dokument. Handlingen är skruvad till max, men om den bild filmen ger av CIA är sann eller inte struntar bröderna i.

-Vi vet inte hur det ser ut därinne. Det viktiga är att det verkar trovärdigt för oss. Om en CIA-agent säger att det inte är trovärdigt, det rör oss inte i ryggen.
I andra hand

Bröderna Coen tycker inte att "Burn after reading" är en politisk film, men att den har vissa paralleller till 1970-talets konspirations- och paranoiathrillers.

-Det viktiga för oss när vi planerar en film är att den ska vara underhållande. Allt annat kommer i andra hand.

I våras blev bröderna Coens "No country for old men" den stora Oscarsvinnaren. De försöker tona ner betydelsen av det.

-Den här filmen var gjord redan innan vi vann. Och det har ingen större betydelse. Livet går vidare. Vi har aldrig gjort film för att vinna priser. Och Oscarsutdelningen är en lång och tråkig tillställning. Som tur är finns det en bar, säger de.

Både Ethan och Joel Coen är väldigt osentimentala när det gäller sina filmer.

-Det är skönt att kunna säga "jaha, nu är vi klara med den". Vi ser aldrig om våra filmer.

Brödernas nästa film heter "Serious man" och kan beskrivas som en svart komedi om ett äktenskap som håller på att spricka när makens bror, som bor med paret, vägrar flytta.

Mer läsning

Annons