Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broderi för fred och frihet

En skapande dag för fred, frihet och jämlikhet. I går firades Världsbroderidagen i Badhusparken.

Världsbroderidagen 30 juli instiftades 2011 av den rikstäckande Broderiakademin, en förening som vill lyfta fram det fria broderiet och genom textilt skapande främja gemenskap och förståelse människor emellan. "Vi vill knyta samman broderitrådar från en nordlig priviligierad del av världen med stygn som sys av broderande systrar och bröder jorden runt", står det i manifestet för Världsbroderidagen

Broderiakademins underavdelning i Jämtland kallar sig Handlaget, och i går bjöd Handlaget in till broderifirande i Badhusparken.

– Det är ju perfekt att den här dagen sammanfaller med Yran när det är så mycket folk i farten, sade Ingrid Aronsson och Lena Strömberg från Handlagets styrelse.

Vad de känner till så firas Världsbroderidagen hittills i Sverige, Danmark och USA. Men avsikten är förstås att den ska spridas över hela jorden.

De flesta som slöt upp till firandet i Badhusparken hade egna broderier med sig. Flera av dem broderade det gemensamma motiv som tagits fram för Världsbroderidagen.

– Härom året var det en fredsduva, i år är det en fredsros, berättade Ingrid Aronsson.