Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broderade bilder på Jamtlis vårsalong

Målar du med nål och tråd? Vill du visa upp dina bilder? Ta chansen och skicka in ett eller flera bidrag till Jamtlis vårsalong.

Skapande broderi är temat för den första stora utställningen på Jamtli våren 2014. I samarbete med Jämtlands läns konstförening och hemslöjdskonsulenterna fyrar museet av en trestegsraket som ska ta broderiintresset i länet till nya höjder.

Till utställningens första del har fem yrkesverksamma broderikonstnärer inbjudits. Nestorn bland dem är Anna Hådell som bor i Leksand och är 105 år gammal.

– På 1950-talet var Anna föreståndare för Jämtslöjds ateljé i Östersund. Därefter blev hon chef för hemslöjden i Leksand. Hon fortsatte sitt skapande långt efter pensioneringen och vad hon gjort för broderikonsten är helt unikt, säger Ingela Fredell, hemslöjdskonsulent.

Ingela besökte nyligen Anna Hådell i Leksand och kom därifrån med 22 fantastiska broderier som kommer att visas på Jamtli tillsammans med verk av Anna Erlandsson, Rödön, Anna Sjons Nilsson, Falun, Katarina Widegren, Östersund och Ulf Edberg, Örnsköldsvik.

För nästa del av utställningen svarar Broderiets vänner i Östersund, som firar 20-årsjubileum 2014.

Medlemmarna i den livaktiga föreningen träffas varannan tisdag och broderar tillsammans och passar nu på att visa upp en liten del av allt det som producerats under åren. I anslutning till utställningen kommer de också att arrangera textila workshops.

Så till den jurybedömda delen, som alla broderiintresserade som bor i länet, eller har anknytning hit, är välkomna att delta i. Man får skicka in högst fem verk per deltagare, och de får inte ha varit utställda tidigare. En textilkunnig jury kommer att välja ut vilka som får vara med på utställningen, och de tävlande är anonyma tills juryn gjort sitt val.

Likheten med den årliga vårsalongen på Liljevalchs är uppenbar. Arbetet med Vår tids Överhogdalsbonad 2010, där över 90 personer deltog, har också inspirerat.

– Då upptäckte vi hur stort intresse det finns för broderi i länet. Nu vill vi sätta igång skaparglädjen hos ännu fler, säger Jamtlis Torgärd Notelid.

Sista dag för inlämning av bidrag är 1 december.

– Det har redan droppat in ganska många bidrag, men vi hoppas på mycket mer innan tiden går ut, avslutar Torgärd Notelid.

Vårsalongen öppnar lördagen den 9 februari.

Fotnot: Vill du vara med på Vårsalongen? Läs mer om hur man gör på www.jamtli.com eller www.jamtland.hemslojd.org/aktuellt