Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brodera mot krigets konsekvenser

Krig är ett centralt tema på Teknikland på söndag 16/8.

Danska konstnären Hanne Bang håller i en workshop där deltagarna broderar näsdukar för att bidra till hennes projekt “In a war someone has to die”, som för närvarande innehåller 300 näsdukar med samma budskap broderat på 54 olika språk.

Hanne Bang fick idén när hon för några år sedan såg ett tv-program där en journalist intervjuade en afrikansk legosoldat. Soldaten var missnöjd med att han för tillfället var arbetslös, det var fred i hans region.

– Som svar på reporterns fråga om han inte var rädd för att dö svarade soldaten: "I ett krig måste någon dö". Jag kunde inte riktigt släppa det, säger hon.

Hanne Bang kommer sedan att sy ihop samtliga näsdukar för att göra ett stort gemensamt verk. Som symbol är näsduken laddad med blod, svett, tårar och avsked. Projektet syftar till att protestera mot det meningslösa våldet i alla krig världen över och göra människor medvetna om konsekvenserna.

Samma dag blir det också teater. "Brita, en indelt soldats hustru" handlar om hur livet kunde se ut för en soldathustru i Jämtland under 1700-talet. Manus och regi Håkan Borgsten. Brita spelas av Lena Bengtsson.