Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brittsommar i dag

I dag är det Birgittadagen. Birgittadagen ska vara den tid då Brittsommar infaller, Brittsommar är en period av varmare och fint väder som infaller på hösten.

En legend berättar att den heliga Birgitta tyckte att vi hade så kallt och bistert klimat här i Norden, att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge oss några extra sommardagar - Brittsommar.

Enligt SMHI finns det en del i den meteorologiska statistiken som talar för att det brukar förekomma en varm period kring Birgittadagen. När SMHI har gjort en sammanställning av dygnsmedeltemperaturen för tio observationsstationer i södra Sverige och för tio stationer i norra Sverige medelvärdet under perioden 15 september till 25 oktober går det att ana en period med något högre temperatur i början av oktober. Så en viss meteorolgisk verklighet kan faktiskt sägas lika bakom uttrycket.