Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Britts bästa bokklappar till barnbarnen

Jag är en rik människa. Inte i pengar men i barnbarn. Jag är nämligen farmor till fyra och mormor till lika många och könen är jämt fördelade, fyra flickor och fyra pojkar som är spridda över landet och grannländerna.

Det var enklare att hitta julklappar förr när de flesta var i förskoleåldern. Nu är det andra och svårare tider när det gäller att välja litteratur.

Jag gissar att Fabian 15 år, gymnasieelev i Hälsingborg och bosatt i Helsingör, blir ganska paff när han packar upp en bilderbok, "Ett år med Linus, den tänkande getabocken", av Rolf Kjellberg (Jengel). Då påminner jag honom om hans förälskelse i en liten killing på Gärde getgård i Oviken i somras. Jag ska också berätta att jag träffat Linus och imponerats av hans ståtliga gestalt, hans intelligens och musikalitet. Sagan som Rolf diktat och ritat ska Fabian spara till sina egna barn och den ska påminna honom om mormor, fjällen och den jämtländska kulturen i hela hans liv.

Stella bor i Stockholm och har lite att ta igen eftersom hon nyss passerat gränsen tre månader och det blir hennes första jul. Vad kan hon gilla? Hon gillar att bada säger hennes pappa. Rimsagor är aldrig fel så jag ger henne "Hitta barnen!" av Erik Magntorn & Lisa Sjöblom (Lindskog) och "Tio vilda hästar – en räknesaga" av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge (Raben & Sjögren). Som bonus får hon "Kompisen längtar" av Moni Nilsson och Per Gustavsson (Raben & Sjögren). Där finns både stillhet och action och så handlar den om att bada.

Kajsa, 16 år, har hoppat direkt till högskolan i Oslo för att utbilda sig i klassisk balett. Där är det flit och disciplin som gäller och ingen nåd när det gör ont i tårna. Det känns som om hon behöver koppla av och tänka på annat på jullovet i Göteborg. Jag ger henne "Extra, En morgon stod hon bara där" av Per Nilsson (Alfabeta).

Ruben, 14 år, går i åttan i Hälsingborgs kulturskola och bor som sin storebror på andra sidan sundet. Musik är hans grej och jag provar med ungdomsromanen "Hitta Violet Park" av Jenny Valentine (Atrium). Den är spännande, mystisk och väldigt samtidsbetonad. Den handlar om tonårskärlek men Violet Park är ingen flicka utan en gammal människa som bor i en burk på en hylla.

Klara, 19 år, har tagit ett arbetsår och jobbar på restaurang på Avenyn i Göteborg. Hon valde att gå gymnasiet i Angered fast det inte var det som låg närmast. Där lärde hon sig mycket om andra kulturer och olika start i livet. Hon intresserar sig för politik och har tagit med sina föräldrar i demonstrationer som de aldrig hade tänkt gå i. Klara får en roman av Susanna Alakoski, "Håpas du trifs bra i fengelset" (Bonniers).

Eric, 17 år, är en supersocial kille, med ett besserwisseraktigt drag som sin farmor. Han går Lilla Akademin med huvudinriktning på tubaspel. Med stor vånda skiljs jag från "Ja till Liv!" av Liv Strömquist (Galago), ett seriealbum som går till historien. Den ska Eric få i alla fall.

August, 21 år, har gått vidare till eget boende med flickvän. Han studerar trumpet på Musikhögskolan i Stockholm och jag tänker ibland på när han presenterade mig i förskolan: "Det här är min farmor, hon tror det är farligt att värma välling i mikron!" Jag har sett Safran Foers "Äta djur" i hans bokhylla och vet att han är vegan. August gillar Stieg Larsson men av mig får han "Uppväxt" (Hjalmarson & Högberg) av Hans Falk som omväxling.

Anna, mitt första barnbarn, 23 år, blir glad åt Aase Bergs diktsamling "Liknöjd fauna" (Albert Bonniers Förlag), det vet jag redan. Hon jobbar, studerar litteratur och regisserar studentteater i Stockholm. Häromdagen skickade jag henne min gamla nästan utnötta tyska grammatik. Pojkvännen bor i Berlin.

God jul!