Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Britta Fredriksson

Vår kära faster och moster Britta har lämnat oss med stor saknad, men också med många fina minnen.

Annons

Hon föddes i Sikås 1930 och återvände till byn tillsammans med maken Bengt efter ett flertal år som lärare i Västernorrland med utgångspunkt i Söråker.

Britta har med genuin omsorg, omtänksamhet och alltid med ett starkt rättvisepatos, tagit hand om oss barn som om vi vore hennes egna. Det varma och gästvänliga köket i Svedje har varit en direkt förlängning av hennes öppna och generösa person. Det har varit en naturlig träffpunkt för många trevliga och välordnade släktbjudningar genom åren. Där har alltid funnits gott om utrymme, liksom tålmodigt överseende, med barns intensiva lek och fantasirika upptåg, improviserade storbak såväl som ambitiösa musik- och teaterföreställningar, spontana saftkalas med husets hembakta kakor och uppskattade julpyssel med grannkompisar. Oavsett tidpunkt och tillfälle har vi alla, alltid, varit välkomna. Hon har haft både dörr och famn öppen för oss i alla lägen – och vi har gärna sökt oss dit.

Det har känts tryggt att packa väskan för en övernattning i Svedje, där vi serverats frukost på säng och all annan tänkbar service i linje med den höga standard Britta alltid höll. Det som skulle bli en natt kunde därför ofta bli flera, bara för att det var så mysigt att vara på besök.

Hon upplevde ett rikt yrkesliv, ofta med ledande positioner och var på det viset ett föredöme för oss tjejer. Trots detta och flera ideella engagemang, inom bland annat Röda korset och uppdrag som populär researrangör, tycktes besväret aldrig för stort för Britta att ordna något roligt och extra för barnen i hennes närhet. Inte heller var tiden för knapp för ett uppskattat besök hos dem som behövde det allra bäst, såsom äldre personer i bygden med många ensamma och långa dagar. För henne var det nog snarare ett kärt besvär att packa kaffekorgen inför ett sådant besök eller att ordna arrangemang såsom barnens eget Vasalopp med preparerade skidspår runt gården, stopp för blåbärssoppa och självklar medaljplats för alla små deltagare.

Det är ett av otaliga minnen som vi kan plocka fram ur våra hjärtan av en fin person som på många olika sätt visat oss, och många andra, stor kärlek och ett stort engagemang. När våra egna barn kunnat besöka Brita och Bengt i Svedje har de i sin tur fått uppleva samma generositet och omtanke som varit en så väsentlig del av vår uppväxt. Brita saknas av många och minnet av henne lever vidare både hos stora och små i familjen.

Syskonbarnen

Eva och Anna Stjernström

Ingrid och Birgitta Nilsson