Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta Espmark

/

Britta Espmark, född Jonasson, Äspnäs, Strömsund har avlidit 90 år gammal.

Annons

Britta var född och uppvuxen i Tullingsås och fick tidigt delta i sysslorna på gården. Efter avslutad folkskola varvades arbetet hemma med olika former av utbildning för skötsel av hem och familj. Hon visade redan i unga år intresse för samhällsfrågor och i mitten av 40-talet var hon bland annat engagerad i det sjukförsäkringssystem som då nyligen införts. Hon hade också under en period tjänst i familj i Stockholm vilket utgjorde en betydelsefull del av hennes liv.

1947 gifte hon sig med Måns-Erik Espmark från Äspnäs och 1948 föddes sonen Göran. Måns-Erik fick arbete som rättare på en gård utanför Vadstena och familjen flyttade dit där sonen Håkan föddes 1951. Senare samma år återvände Britta med sin familj till Jämtland för att överta den släktgård på Höstoppen som därefter kom att bli deras hem. 1955 föddes dottern Gunilla.

Efter Måns-Eriks bortgång flyttade Britta till Strömsund där hon kom att bo resten av sitt liv. Även såsom boende i Strömsund kände hon ett starkt engagemang för såväl gården på Höstoppen som födelsegården i Tullingsås. Britta fick under sina sista år ett utmärkt stöd av hemtjänsten. Den 2 september firade Britta sin 90-årsdag tillsammans med familj och vänner på Strömsunds närvårdsavdelning där hon två dagar senare stilla somnade in.

Britta har genom åren vigt sitt liv åt främst familjen och sysslorna på gården. Släkt och vänner har alltid varit välkomna och hennes gästfrihet var obegränsad. Hon var under hela sitt liv aktiv inom kyrkan, deltog i föreningslivet i Strömsund och stod alltid vid Måns-Eriks sida i hans politiska gärning. Under senare tid var hon även engagerad i Strömsunds hembygdsförening.

Britta sörjs och saknas av barnen Göran, Håkan och Gunilla med familjer och av många övriga släktingar och vänner.

Mer läsning

Annons