Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brita Johansson

Á Brita på Backa i Tångeråsen har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 93 år.

Annons

Jag mötte Brita första gången 1960 och hon blev min svärmor 1966 och var det till 1989. Jag är djupt tacksam över att ha fått möjligheten att lära känna en så helgjuten person.

Britas rika personlighet tog sig många uttryck. Hon hade svårt att se något negativt hos sina medmänniskor. Hon måste nog ibland medge att sådana drag fanns, men då hittade Brita alltid något förmildrande eller något som uppvägde. Denna grundinställning gjorde att hon verkligen såg och intresserade sig för andra. Många är de som fått uppleva den uppmuntran och bekräftelse som låg i Britas aldrig sviktande omsorger. När hon flyttade till Hällebo använde hon sina krafter så länge hon kunde till att hjälpa och stötta andra medboende. Hon brydde sig verkligen.

När de tolv barnbarnen kom fick de känna sig viktiga. De hade alla i mormor/farmor Brita en osviklig bundsförvant och försvarsadvokat. Deras föräldrar tyckte nog ibland att det kunde gå lite väl långt, men de hade inte mycket att sätta emot när de två generationerna före och efter dem gaddade ihop sig! Sommarlov, semestrar och jullov i Tångeråsen var viktiga. Där fanns kor, getter och höjanna och bad i Gärdesjön. På vintern djupsnö, kallt och strömavbrott. Men framförallt fanns mor, svärmor, mormor och farmor Brita.

Brita hade en konstnärssjäl, som hon tyvärr hade få möjligheter att utveckla. Hon kunde berätta och skriva. Stil och god smak präglade allt hon lade sin hand vid. Främst kunde hon utveckla sin talang i sin trädgård och med sina krukväxter. Trots den kärva jordmånen på Backen var hennes trädgård en fröjd för ögat. Åtskilliga timmar lade hon ner på den trots en i övrigt full arbetsdag. Hennes buketter av odlade eller vilda växter var alltid en konstnärlig komposition.

Brita hade en levande tro och förtröstan på Gud. Den bidrog till hennes kraft att utveckla sina gåvor och bli till så stor glädje för andra människor.

Utöver all värme jag fått, har jag Brita att tacka för att hon visade också mig vägen till denna förtröstan.

Mer läsning

Annons