Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brita Hansson

/

Vår mamma, Brita Hansson, Kövra har lämnat oss i en ålder av 97 år.

Annons

Hon var född i Side, Oviken och dotter till Karin och Johan Johansson. Under några ungdomsår bedrev hon tillsammans med sin syster Märta caférörelse vid Näktens station.

1936 gifte hon sig med vår pappa, John Hansson, som byggde dem ett eget hus i Kövra. May-Britt föddes 1938 och Berit 1944. John avled 1976.

Britas intressen var handarbeten av alla de slag, sömnad, vävning, virkning och stickning. Många fina alster finns i hemmet och hon delade gärna ut sockar, vantar och mattor till oss alla i familjen.

Brita arbetade som slöjdlärare vid Kövra skola under många år. Hon brukade skoja med sina gamla slöjdelever och fråga om de mindes hur man tog ihop en häl på en socka. Det var många som svarade nej på den frågan. Hon tog inte svaret så hårt. Hon var själv skojfrisk, snabb i repliken och hade ett smittande skratt.

Brita hade svårt att säga nej när någon frågade, ofta med kort varsel när det närmade sig examen eller jul, om hon kunde sy nya klänningar. Det gällde både till barn och vuxna. Symaskinen användes flitigt vid dessa tidpunkter. Hon var även några år ansvarig för arbetsterapin vid Dalsätra vårdhem.

När en grupp handarbetsintresserade vänner i Kövra hade möjlighet att få en egen terapilokal var mamma en av eldsjälarna. De träffades en gång i veckan, vävde och stickade och turades om att ordna med kaffe. Den verksamheten finns fortfarande.

Efter en semesterresa med oss till Öland väcktes mammas intresse för att se nya platser. Med väninnan Anna åkte hon på buss

resor till bland annat Lofoten, Kieåsen, Skåne, Dalarna och det blev även en tur på Göta Kanal.

Att bli mormorsmor var uppiggande för mamma. Hanna och Hampus var ofta i hennes hem och deras besök såg hon fram emot. Då blev det lite fart i huset.

Brita bodde kvar i hemmet till oktober 2007. Efter en sjukhusvistelse fick hon komma till Svenstaviks korttidsboende i väntan på en egen lägenhet i Myrviken.

Hon flyttade till en fin lägenhet på Fjällglimten sommaren 2008. Där har hon fått en mycket god omvårdnad och alltid berömt den trevliga personalen. Behovet av vila blev med åren större och hon brukade med glimten i ögat säga ”de e visst tur att je ha e kammarsäng”.

Vi kommer att alltid minnas vår omtänksamma, positiva och glada mamma.

May-Britt och Berit

Vår mormor hade ett hem där man alltid kände sig välkommen. Hon brukade baka de godaste havrekexen, de mest fantastiska rågbröden och de sprödaste skorporna. Det bakades alltid lite extra som vi fick ta med oss hem till stan.

Hon gillade att titta på skidåkning och friidrott, och hon spenderade många timmar i sitt växthus, fullt av tomatplantor. 

På helger och lov bodde våra familjer ofta hos mormor och vi har upplevt många underbara vinter- och sommardagar i Kövra. Hon brukade möta oss i dörren och säga: ”sa rolen att da kom!”

Som person var mormor ungdomlig och glad och hon såg alltid det positiva framför det negativa. Hon har varit och kommer alltid att vara en stor förebild för oss.                                                                   

Det här blir den första julen utan vår mormor och vi kommer verkligen att sakna hennes öppnar armar och underbara leende. Vår mormor kommer alltid att leva med oss och finnas i våra hjärtan.

Kristina, Jonas och Ulrika

Annons